A Kormányinfón is előkerült a makói Continental, Gulyás szerint állami fellépés is elképzelhető

Mindenképpen meg kell vizsgálni a makói Continentalnál történt elbocsátások körülményeit – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki sajtókérdésre a csütörtöki Kormányinfón. A politikus elmondta, amennyiben tényleg a szakszervezetek által leírt módon történik a leépítés, az állami fellépésre adhat okot.

„Ha konkrétan azt látjuk, hogy felvesznek külföldieket, és utána elbocsátják a magyarokat, akkor ezt egy vizsgálat derítse fel először. Amennyiben ez igazolódik, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy milyen eszközeink vannak felügyeleti bírság kiszabására, akár más szankcióra, sőt adott esetben, hogyha ez egy általános és komoly probléma, akkor lehet szigorítani is a jogszabályokon.”

Azóta újra fellángoltak a csatározások a makói gumiipari vállalat és a gumiipari érdekvédelmi szervezet között. Először a gyár lengetett be pert a szakszervezeti vezető ellen, majd a szakszervezet jelentette be, hogy állnak elébe, és viszontperelnek, ha szükséges.

Kiderült ugyanis a közelmúltban, ötven dolgozót építenek le a gyártól arra hivatkozva, hogy a piac változik, a megrendelések visszaesnek. Állítólag zömében magyarokat és nem külföldi, kölcsönzött munkaerőt. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetségnél(GSZSZ) emiatt úgy vélték, bosszúból építi le a cég az olyan, akár évtizedes tapasztalattal rendelkező magyar dolgozókat, akik aktívak voltak az érdekvédők munkájában.

Később Hajdu Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet (GSZ) helyi titkára azt állította, csupán egy faliújságról értesültek a dolgozók arról, hogy elbocsátások lesznek az üzemben, s a kirúgások okairól sem tájékoztatták őket. Ekkor a Continental vezetősége újból megszólalt, és elmondták, az elhangzottak „szándékosan valótlan állítást, kontextusból kiragadott információt tartalmaznak”. Elmondták lapunknak,

megteszik a jogi lépéseket a szakszervezettel, jelen esetben Hajdu Roland titkárral szemben,

és válaszlevelükben kiemelték, hogy felelős munkáltatóként arra törekszenek, hogy a külső üzleti környezet változásaira mindig a megfelelő választ adjanak.

A történetnek azonban nincs még vége, Radics Gábor, a GSZSZ vezetője a szeged.hu-nak azt nyilatkozta, állnak a Continental által belengetett jogi lépések elébe és akár viszontperelnek is, ha szükséges. Radics szerint sem a GSZSZ közleménye, sem Hajdú Roland nem tett valótlan kijelentéseket a sajtónak. Egyébként jelenleg is nemperes eljárásban állnak a munkáltatóval, ennek kimenetele egyelőre bizonytalan.