Faliújságról tudták meg a leépítést a Continental munkásai, a cég szerint ők megfelelően tájékoztattak

A Continental makói gyárában csak egy faliújságról értesültek a dolgozók arról, hogy elbocsátások lesznek az üzemben. A kirúgások okairól sem tájékoztatták őket, azokat a sajtóból tudták meg a munkavállalók. A gyár vezetése nem kommunikált továbbá a szakszervezettel sem a leépítés tényéről és annak mértékéről, írja a Népszava.

Hajdu Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára a portálnak elmondta, hogy a tájákoztatás ilyen esetben nem törvényi kötelezettség, mert csak 25–25 munkavállalót küldenek el két turnusban, ez pedig nem számít csoportos létszám leépítésnek. A gyár dolgozói értetlenségüket fejezték ki az elbocsátások kapcsán, mert szerintük, ha igaz a cég termékei iránti keresletvisszaesésre történő hivatkozás, akkor a jelek szerint a makói gyár esetében nem számolnak a kereslet későbbi növekedésének lehetőségével, holott az autóipari beszállítóknál megszokott jelenség az ilyen fajta hullámzás.

Nem ismerik az elbocsátások szempontjait sem, de azt meglehetősen furcsálják, hogy

ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, és legtöbb esetben húsz évet is meghaladó munkaviszonnyal rendelkezőknek intenek búcsút.

A szakszervezet úgy véli, hogy a német gumiipari óriás a hazai munkavállalók elküldésével a külföldiek előtt nyitná ki a kaput. Ezt támaszthatja alá az, hogy jelenleg közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban. Korábban Szerbiából és Ukrajnából és érkeztek munkavállalók, de ők mára teljesen eltűntek a makói gyárból.

A Népszava kereste a makói gyár vezetőségét is kérdéseivel, ahonnan az a választ kapták, miszerint a cég törekszik arra, hogy a „külső üzleti környezet változásaira mindig megfelelő választ adjanak”. Leírták, hogy 2022-ben például ötszáz fővel bővült a makói gyár, mert akkor növekedett a megrendelésszám, de most a piac romlik, és így olyan döntéseket kell hozniuk, amik biztosítják nekik a fenntartható üzleti működést. Elmondták azt is, hogy ők értesítették a helyi érdekképviseletet, és a törvényi előírástól eltérően, a kollektív szerződésüknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtanak majd a távozó munkásoknak.

Hajdú Roland szakszervezeti titkár reagált a cég válaszára azzal, hogy nem zárja ki, hogy az üzemi tanács esetében ez a tájékoztatás megtörtént, de erről nincsen ismerete. Hajdú úgy tudja, hogy 

a kölcsönzött dolgozók közüli elbocsátottak kizárólag magyarok,

amit nem ért, mivel sok esetben a legtapasztaltabb magyar munkavállalókat küldték el a gyárból.

Frissítés (2023. nov. 28. 12:35): A Continental időközben kiadott egy nyilatkozatot, melyben cáfolják, hogy nem megfelelő módon tájékoztatták a dolgozóikat, illetve azt is jelezték, hogy megteszik a jogi lépéseket Hajdu Rolanddal szemben.