A szakszervezet szerint bosszúból küldik el a magyarokat a makói Continentalból

Véleményem szerint a korrektség jegyében elsőként az indonéz dolgozókkal kezdhetné el a gyár a leépítést, amennyiben az tényleg szükségesszólította fel Czirbus Gábor fideszes képviselő sajtótájékoztatóján a makói gyárat, miután kiderült, újabb leépítésre készülnek. Mint Czirbus fogalmazott, azoknak a helyi munkavállalóknak, akik 10–20 éve a cégnél dolgoznak, nagyon sokat köszönhet a gyár tulajdonosi köre.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség szerint ugyanis bosszú folyik a régebb óta ott dolgozó magyarokkal szemben: a nehezebb fizikai munkát nekik adják, így csökkent a hatékonyságuk, miközben az is tapasztalható, hogy „az érintettek aktív szakszervezeti, vagy a munkáltatóval szembeni kritikus múlttal rendelkeznek”.

Azt is írják, hogy megpróbálják rávenni őket, maguk mondjanak fel inkább, minthogy kirúgják őket, hiszen az szebben mutat a statisztikában. Továbbá érthetetlen a szakszervezet számára, hogy a munkáltató saját bevallása szerint „nem lát két hétre sem előre”, mégis két éves szerződést kötött indonéz munkavállalók alkalmazására. Állítják, többen egybehangzóan nyilatkozták, hogy be kellett tanítaniuk új dolgozót, majd utána elbocsátották őket.

Farkas Éva Erzsébet makói polgármester jelentette be a leépítés hírére, hogy a város 120 ezer forintos támogatást nyújt azoknak, akiket a gumigyár 2023. szeptember 1. és december 7. között bocsájtott el. A támogatásra külön jelentkezni kell a város honlapján, melyet december 8-ig várnak.