Szombaton egyetlen migránst kaptak el a magyar rendőrök az egész országban

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton mindössze egy határsértőt tartóztattak fel a hazánk területére történő illegális belépésben – közölte a rendőrség vasárnap. A járőrök ezt az egy főt Győr közigazgatási területén tartóztattak fel.

A feltartóztatott migráns ellenőrzése során gambiai állampolgárnak vallotta magát, de személyazonossággát, magyarországi tartózkodásának jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szeptemberben még volt olyan hét, amin 3600 illegális belépést akadályoztak meg, 4900-an pedig még így is átjutottak a határzáron. Hogy november elejére mi fogta így elejét a migrációnak, annak a pontos okai nem ismertek, de mindennek köze lehet az október végi vajdasági akcióhoz, amelyben páncélozott harcjárművekkel vonultak a határra belügyesek, hogy rendet tegyenek a Szabadka és Horgos közötti erdősávban, ahol a migránsok és embercsempészek gyakran erőszakosan csaptak össze.

A déli területeket érintő migrációs helyzettel nyár végén helyszíni riportban foglalkoztunk. Ebben a vajdasági történéseket mutattuk be közelről, például azt a jelenséget, hogy a helyi hatóságok sem tudtak akkor már mit tenni. „Bejön az ország másik felén ez a rengeteg migráns. Hiába viszik vissza, mit csinálnak velük? Pár nap múlva megint itt vannak, mert a kiindulópontra nem bírják elvinni. Ez egy körforgás, szinte értelmetlen. Összeszednek 5–600-at, leviszik, három nap múlva megint itt vannak” – foglalta össze a jelenséget egy gazda Királyhalomhoz közel, a határkerítés tövében lévő kukoricaföldek mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

„Ha sürgősen nem történik valami, akkor katasztrófa lesz” – szinte mindennaposak a lövöldözések a déli határnál

Egyre durvább a helyzet a magyar–szerb határ túlsó oldalán. Nemrég kézigránátok robbantak egy családi ház előtt, és többször volt lövöldözés lakott területen. A hatóságok tehetetlenek, több helyen is a lakosok próbálják meg a kezükbe venni az irányítást.