Lezuhant egy szegedi kisrepülő a börgöndi repülőnapon, ketten meghaltak, többen megsérültek

Leuzant Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád repülőgépe a börgöndi repülőnapon, majd kigyulladt egy parkoló autó közelében. Az esetben két ember életét vesztette, akik valószínűleg a gép fedélzetén tartózkodtak. Három további személy súlyos égési sérüléseket szenvedett, ők valószínűleg az autó közelében tartózkodtak, továbbá egy kisfiú könnyebben sérült.

A Telex azt írja, hogy a tragédia közvetlenül egy légibemutató közben történt, amikor a kisrepülő hirtelen zuhanni kezdett. Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondása szerint a kisrepülő a parkoló autó közelében csapódott a földbe, és mindkét jármű gyorsan lángra kapott. A tűzoltók és katasztrófavédelmisek gyors reakciójának köszönhetően sikerült elfojtani a lángokat. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett, hogy segítse a mentési munkálatokat.

Az Országos Mentőszolgálat a repülőnap miatt a helyszínen állomásozó munkatársai azonnal megkezdték a sérültek ellátását, majd három, a környékről felszállt mentőhelikopter segítségével a súlyos égési sérüléseket szenvedett személyeket – egy kislányt, egy nőt és egy férfit – Budapest kórházaiba szállítottak, egy könnyebben sérült kisfiút pedig mentőautóval a székesfehérvári kórházba vittek.

A vasárnap lezuhant North American Aviation T–28 Trojan korábban, egy szegedi légibemutatón

Fotó: Szeged International Airshow

Az 1951-ben gyártott North American Aviation T–28 Trojant a szegedi Rózsavölgyi Vilmos pilóta vásárolta meg 2021-ben, és bár eredetileg kiképző, felderítő és földi támogató repülőgépként szolgált, számos történelmi konfliktusban is részt vett, például az algériai és a koreai háborúban. 

„Kiképző, felderítő és földi támogató repülőgép volt, de kisebb csetepatékban azért részt vett. Az algériai és a koreai háborúban ez a gép biztos, hogy repült. A Falkland-szigeteki háborúban pedig argentin kiképzőgép volt” – mondta két éve a Délmagyarnak a pilóta.

A T–28 Trojan pénteken és szombaton még a Szeged International Airshow-n vett részt és tartott bemutatót.

Két fő életét nem lehetett megmenteni, ők a Délmagyarország információi szerint Rózsavölgyi Vilmos, a szegedi repülés emblematikus alakja, és fia, Rózsavölgyi Árpád.

Közben a repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők, közölte a székesfehérvári önkormányzat az MTI-vel. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Az eseményről készült videófelvételek tanúsága szerint a kisrepülő alacsonyan száguldott a repülőtér felett, majd

csinált egy befejezetlen orsót, aminek a végén nem tudta kiemelni a gépet, és a földbe csapódtak.

„Odaát létezik egy kötelék, ahová sajnálatos módon ma két kiváló szegedi pilóta csatlakozott. Fogadjátok be őket!” – írták nemrégi közösségi oldalukon a Szeged International Airshow (SZIA) szervezői.