Beismerte bűnösségét Szabó Bálint, tárgyalás nélkül szabadulhat

Péntek délelőtt tartották Szabó Bálint előkészítő tárgyalását, melyre a szegedi önkormányzati képviselő videón keresztül, a börtönből jelentkezett be, erről a Blikk tudósított. Érdekesség, hogy a szünetben kiderült, valaki online élőzte az egész tárgyalást, ami tilos, így a bíró mindenki telefonját eltetette, a rendre pedig a továbbiakban egy biztonsági őr figyelt.

Mint a lap írja, az ügyész az elején felsorolta, miket követett el Szabó:

  • 2022. szeptember 21-én délután tíz percre becsatlakozott egy megkülönböztető jelzést használó TEK-es konvojba, majd 100 km/h-ra gyorsítva követte a miniszterelnök konvoját, ráfékezett, illetve az egyik autót 60–70 centiméterre megközelítve sípolni kezdett.
  • Még aznap délután a budapesti Dísz téren egy előre bejelentett rendezvényen került konfliktusba a biztosítást végző rendőrökkel, akik közül volt, akit meglökött, míg más rendőröket szidalmazott.

Ez követően Szabó Bálintot kérdezte a bíró, hogy bűnösnek tartja magát, amire a politikus igennel felelt. Erről nemrég az Átlátszóval készült interjújában is elmondta, hogy a mielőbbi szabadulása érdekében mindent magára vállal. Beismerem a bűnösségemet, és ennek megfelelően lemondok a tárgyalásról való jogomról” – tette hozzá.

Szabó ezután szokatlan kéréssel fordult a bírósághoz: Kérem, a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását magamra, természetesen a vádirat keretein belül. Ez tudom, hogy példátlan és az ügyvédeim se értenek egyet velem. De én azzal a szándékkal érkeztem ma ide, hogy ez az ügy jogerősen le tudjon zárulni. Ennek egyetlen lehetősége, hogy olyan ítélet születik, amit az ügyészség nem akar megfellebbezni.

Forrás: Átlátszó / YouTube

Mint ahogy a Blikk szerint fogalmazott, az országos politikában részt venne ugyan, de betartja a jogszabályokat, így mindegy neki, mekkora büntetést kap és az hány évre van felfüggesztve. Még abba is hajlandó volt beleegyezni, hogy vegyék el a jogosítványát.

Az előkészítő ülésen kiderült, Szabó egyetlen bevételi forrása az alig több mint 220 ezer forintos képviselői tiszteletdíja, amelyből 80 ezer forintot elvisz a tartásdíj. Letartóztatása másnapján felesége beadta ellene a válókeresetet, és – mivel ő volt a tulajdonos – kirúgta a politikust a családi cégből is, melyben kb. negyedmilliárd forintnyi családi vagyonuk – ingatlanok, autók – volt.

Noha Szabó kifejezetten együttműködőnek tűnt a lap tudósítása szerint, az ügyész azt kérte, rendeljenek ki egy másik, megfelelő kompetenciákkal rendelkező közlekedési szakértőt. Szabó szerint viszont ezt korábban is jelezhette volna az ügyész, és indokolatlanul elhúzná az eljárást. A bíró végül elutasította ezt.

A bíróság aztán bűnösnek találta Szabó Bálintot, így másfél év börtönt kapott, 4 évre felfüggesztve, míg a vezetéstől hat évre tiltották el. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezést illetően.