Szerdán ugyan árcsökkenés lesz a kutakon, de két hónap múlva 650 forint is lehet a benzin literje

Az RTL Híradója számolt be arról a 16 éve páratlan eseményről, hogy jelenleg olcsóbb a gázolaj, mint a benzin, mégpedig átlagosan 25 forint az árkülönbség literenként. A híradónak megszólaló Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az oka mindennek az, hogy nem vezettek alapanyaghiányhoz az Európai Unió Oroszország elleni szankciói, és kevesebb gázolaj fogyott az enyhe tél miatt.

Egyelőre úgy néz ki, hogy szerdán 6–7 forinttal csökkennek az árak a hazai kutakon mind a benzin, mind a gázolaj esetében. A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter azt mondta erről, hogy ez még a forint erősödésének köszönhető. Ám nem lesz ez mindig így, a GKI Gazdaságkutatónál arra számítanak, hogy

a következő két hónapban 650 forintig emelkedik az üzemanyagok ára.

Molnár László vezérigazgató azt mondta a műsorban, bármikor 100 dollárra nőhet a hordónkénti olajár, így csak emiatt 6–8 százalékos drágulásra lehet számítani a kutakon. A GKI szerint a magasabb olajár éves szinten fél százalékponttal emelheti tovább az inflációt itthon, ami már most a legmagasabb az EU-ban.

Az áremelkedés azért is reális, mivel az elmúlt hónapban az ötödével emelkedett, hordónként 87 dollárra ugrott az olajár, miután a legnagyobb olajtermelő országok termeléskorlátozást jelentettek be. Az üzemanyagárak egyébként a környező országok közül Magyarországon a legmagasabbak, mivel jelenleg az árstop miatti veszteséget és a megemelt különadót hárítják át a kereskedők a vevőkre.