Az árstop után most visszaveszik a veszteséget, azért lehet nálunk a legdrágább a benzin a környéken

Mint azt pár napja mi is megírtuk, a 95-ös benzin átlagára jelenleg 611 forint literenként, mely az év eleje óta 25 forintos csökkenést jelent, de a környező országokban szinte mindenhol olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk. Az RTL riportja szerint a különbség még nőtt is, Romániában és Szlovéniában a három héttel ezelőtti alig 70 forint helyett ma majdnem száz forinttal olcsóbb a benzin literje.

„A magyar piacon az látszik, hogy elég jelentősen csökkent a kereslet a benzin és a gázolaj iránt is. A piac nagyon várja, hogy élénküljön a forgalom és volument tudjanak eladni a benzinkutak” – mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója. A jegybank friss jelentése szerint bár az áfakulcs Magyarországon a legnagyobb, a jövedéki adó az uniós minimumál is kevesebb, így a magasabb ár oka szerintük az, hogy nagyobb haszonnal dolgoznak az olajkereskedők.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint az árrés februárban 170 forint volt literenként a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintnak megfelelő összegre rúgott. Az is elhangzott a műsorban, hogy a benzinárstop eltörlése után az üzemanyagkereskedők megduplázták a beszerzési és eladási ár közötti profitjukat. A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a XXI. század intézet Mozgásban című podcastjában például azt találta mondani:

„Hát a benzinárstop az a Mol-nak elég sok pénzébe került, azért ezt fogadja el nekem.”

Ennek ellenére mgegmlítik, hogy 2022-ben a Mol története legnagyobb nyereségét érte el: egy év alatt nettó 628 milliárd forint haszonra tett szert, hiszen többek között a világpiaci árnál olcsóbban vásároltak orosz olajat, erre vetette ki a kormány tavaly év végén 95 százalékos extraprofitadót.

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI