David Pressman szerint aggasztó, hogy a magyar vezetők egyre szorosabb kapcsolatokra törekednek Oroszországgal

Az USA több mint 50 intézménnyel illetve személlyel szemben hirdetett ki szankciókat a mai napon, ezt a nemrég Szegeden is látogatást tett David Pressman jelentette be hivatalosan is. A Telex azt írja, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának külföldi vagyontárgyak ellenőrzéséért felelős irodája a nagykövet sajtótájékoztatója előtt fél órával bejelentette, hogy Magyarország is érintett:

  • Szankcionálják ugyanis az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankot, valamint annak magyar állampolgárságú alelnökét, Laszlóczki Imrét, aki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet.
  • Szintén szerepel a szankciós listán az orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapov, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) kormányzótanácsának elnökhelyettese.
  • Listázták Nyikolaj Koszovot, a Nemzetközi Befektetési Bank orosz állampolgárságú elnökét is.

A lap tudósítása szerint az amerikai nagykövet azt mondta ma délutáni sajtótájékoztatóján: „Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar vezetők egyre szorosabb kapcsolatokra törekednek Oroszországgal, annak brutális agressziója ellenére. Az oroszokkal való szoros gazdasági együttműködés az orosz hadigépezetet táplálja, és veszélyezteti a transzatlanti szövetség biztonságát.”

A 444.hu diplomáciai forrásokra hivatkozva még korábban arról írt, hogy a nagykövet három, kormányzati vagy a kormányhoz közel álló személy beutazási tilalmát jelentheti be. Legutóbb 2014 őszén egy elnöki rendelettel tiltottak ki hat, korrupcióval tanúsított magyart, azonban az ő nevüket nem hozták nyilvánosságra. A mai napig csak Vida Ildikó akkori NAV-elnököt sikerült a szankcionált személyek közül beazonosítani.