Orbán Viktor: A világháború veszélye nem irodalmi túlzás

Orbán Viktor miniszterelnök szokásosan péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt. Elmondta, hogy szerinte annak ellenére, hogy a háború egyre brutálisabban zajlik Ukrajnában, a legutóbbi Európai Uniós csúcson nem azt látta, hogy többen állnának a béke mellé. Az emberek békepártiak mondta, de az uniós vezetők továbbra is a háborút támogatják, mert szerinte arról van szó még mindig, hogy milyen fegyvereket küldjenek Ukrajnába a tagállamok.

„Nem a béketárgyalásokról kell most beszélni, hanem a tűzszünetről”

Orbán úgy véli, hogy ha megvalósul a tűzszünet, akkor utána lehet a béke feltételeit megtárgyalni.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy véleménye szerint az Európai Unió értelmét vesztette, mert feladta céljait, a békét és a jólétet. „A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót” fogalmazott. Azt látja Orbán, hogy az orosz gazdaságot nem rendítik meg azok a szankciók, amelyeket már 2014 óta vezetnek be Putyin agresszor állama ellen.

A gazdasági helyzetről is részletesebben értkezett Orbán. Elmondta, hogy az árstoppokat akkor fogja kivezetni a kormány ha csökken az infláció, ezt fokozatosan és ütemesen tudják majd megtenni. „Az infláció magától nem fog csökkenni, az inflációt le kell törni. Nyakon kell ragadni, és törni kell” mondta, majd hozzátette, hogy Magyarország megtette a szükséges lépéseket azért, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció hazánkban.