Még legalább egy hónapig letartóztatásban marad Szabó Bálint

A Szeged.hu információi szerint Szabó Bálint kapcsán „a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő eljárásban – az ügyészség indítványára – a bíróság a gyanúsított letartóztatását 2023. április 12. napjáig meghosszabbította.”

Vagyis Szabó Bálint független szegedi képviselő – akit még tavaly november 12-én tartóztattak le – további egy hónapig letartóztatásban marad. Egyszer már meghosszabbították mindezt, akkor december 12-én szabadult volna, ám ezt március 12-ig, azaz vasárnapig tolták korábban, jelenleg pedig április 12-e az új dátum.

Szabónak még tavaly novemberben egy tárgyaláson volt jelenése a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol arról döntöttek volna, hogy megfigyelésre beutalják-e az ügyészség indítványa alapján 30 napra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe a szegedi képviselőt, vagy 30 napra előzetes letartóztatásba kerül.

Utólag derült ki, hogy elkésett a tárgyalásról, így nem is tartották meg azt, ezért aztán a bíróságról az ügyészségre szállt az ügy. A rendőrség ezután előállította a képviselőt az ügyészség indítványa szerint, állítólag a budaörsi McDonald's gyorsétteremben, ahol az ismerőseivel találkozott, mert Budapest területéről is kitiltották. Erről és az előzményekről itt írtunk bővebben.

A képviselő ellen két másik ügyben is nyomoznak: egyrészt azért, mert a koronavírus-járvány alatt a kereszteződésben ráállt a sínekre, akadályozva ezzel a villamosközlekedést, valamint a bizonyos szalmabálás történet miatt, mely a rendőrség szerint a hatóság félrevezetése volt.