A postai dolgozók a médiából tudták meg, hogy leépítés várhat rájuk, szombaton demonstrálnak

A négy nagyobb postás szakszervezet nem kapott előzetes értesítést a Magyar Postánál kedden bejelentett csoportos leépítésről, erről számolt be a Telex. Bár nincs törvényi kötelezettség ilyen téren, a szakszervezetek szerint szerencsésebb lett volna, ha nem a médiából, vagy ezzel közel egy időben, belső hálózaton közzétett hírből tudják ezt meg.

A bejelentés egyébként néhány nappal a postás dolgozók március 4-i demonstrációja előtt született, így felmerül a gyanú, hogy ezzel akarják megtörni a várható tiltakozásokat. A 24.hu azt írja, a tüntetést a bértárgyalásokon résztvevő négy szakszervezetből kettő, a Kézbesítők Szakszervezete és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége kezdeményezte, céljuk az azonnali fizetésemelés: a 25 ezer fős postás társadalom létbizonytalanságban él, közülük 12 200 fő pedig csak garantált bérminimumot kap, míg az átlagkereset bruttó 378 ezer forint.

A Telex cikke szerint arról, hogy a munkáltató bejelentette-e már a csoportos létszámleépítési szándékot a kormányhivatal felé, még nincs hír, és nem tudni arról sem semmit, hogy mely területről vagy régiókból küldenek el dolgozókat. Megjegyzendő, hogy a csoportos létszámleépítés hosszú folyamat, a kötelező kormányhivatali bejelentésekkel, az üzemi tanáccsal való egyeztetésekkel, a munkáltatók értesítésével két hónapig, de akár tovább is elhúzódhat. Ám az sem biztos, hogy jogilaag csoportos létszámleépítés lesz, ez a területi eloszlástól is függ majd.

Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a Telex megkeresésére azt mondta: kifejezetten barátságtalan lépésnek tartják mindezt. „A kis posták bezárásakor a munkáltató tájékoztatott bennünket arról, hogy el fognak küldeni háromszáz embert – de ezt a döntést később felfüggesztették” – mondta Pfeifer Tamás a lapnak arra, hogy kiket érinthet a döntés a leginkább. Tartanak tőle, hogy ez az 1200 fős leépítés sem végleges szám, hiszen januárban is még arról volt szó, hogy nem lesz leépítés.