Lázár János lenne minden állami beruházás építtetője egy törvénytervezet szerint

A 444.hu vette észre, hogy közzétették a kormány honlapján az állami építkezésekről szóló törvény tervezetét, amit Lázár János minisztériumában készítettek, hivatalosan azért, hogy egységesítsék és hatékonyabbá tegyék az állami építkezéseket. Az új jogszabály azokra az építkezésekre vonatkozna, amelyek elérik a közbeszerzési értékhatárt, és legalább 50 százalékban állami, vagy uniós pénzből valósulnak meg.

A portál arról ír, hogy a javaslat szerint a jövőben „állami építési beruházási keretprogramot” alkotnának az Építési és Közlekedési Minisztériumban, első körben 2035 végéig, amit majd a kormány fogadna el. Emellett az állami pénzek felhasználására figyelő monitoring bizottságokat hoznának létre, társelnökként Lázár Jánossal, illetve az ő delegáltjával.

Létrejönne továbbá az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács, benne különböző kamarák, hatóságok és a MÁV vezetőivel, ennek szintén Lázár lenne az elnöke. A Tanács iránymutatásai alapján Lázár rendeleteket alkothatna, de ő hozná létre az egyes beruházásokhoz szükséges projektszervezeteket is, és ő szabná meg a tagok feladatait. Mint írják,

minden állami építkezés építtetője Lázár János lenne, hacsak másképp nem rendelkeznek.

A Világgazdaság korábban arról írt, módosítanák a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt is, amely azt jelentette, hogy lebontottak bizonyos adminisztratív korlátokat és lerövidítették a határidőket az ilyen minősítésű projekteknél. A javaslat szerint a jövőben csak olyan beruházásokat sorolhatnának ide, amelyek például honvédségi, környezetvédelmi, oktatási, egészségügyi, szociális célt szolgálnak.