One lehet a Vodafone Magyarország Zrt. új neve

Mint ismert, a NER-közeli 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Mindez azt jelenti, hogy – az eleinte 715 milliárd helyett 660 milliárd forintért – megveszik a Vodafone-t. A kormány ráadásul 425 millió eurós, közel 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Bank részéről az Antenna Hungáriának. Ezzel a 4iG 51 százalékos, míg a Magyar Állam 49 százalékos tulajdonrészt szerez a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. A tranzakció pénzügyi zárása január 31-én várható.

Arról a Szegeder is beszámolt a hvg.hu értesülései alapján, hogy átnevezhetik a Vodafone-t. „Várható, hogy a Vodafone márkanév egy hosszabb és átfogó folyamat részeként megújul majd a jövőben. Erről a társaság a megfelelő időben tájékoztatja majd az ügyfeleit” – írta az új tulajdonos korábban a lapnak, ami egyébként nem választás kérdése. Mára az is kiderült, hogy mi lehet az új vállalat neve.

A 444.hu-nak egy iparági forrás azt pletykálta, hogy a fideszes-kormányzati mobilszolgáltató neve az lehet, hogy

One,

vagyis az “egy” jelentésű angol szó. Bár a Vodafone új többségi tulajdonosát, a 4iG-t még nem tudták elérni, erre utal az is, hogy a NER-közeli cégnek már két olyan mobilszolgáltatója is van, amelyeket így hívnak, illetve erre a névre kereszteltek át. Az egyik a 2022-ben megszerzett albán One Telecommunications, illetve a 2021 decemberében felvásárolt montenegrói mobilszolgáltató, a Telenor Podgorica (Montenegro).

Egy másik jel is erre utal: a one.hu domaint a 4iG, vagyis a Vodafone-t most megvásárló konzurcium nagyobbik tagja szerezte meg. Mint írják, egy eltérű nyelvű országokban szolgáltatókat birtokló regionális multi esetében van logikája annak, hogy a cégcsoportot angol márkanév alatt futtassák. Igaz, a logó nem egységes, így az továbbá is rejtély, hogyan fog kinézni.