Átnevezhetik a felvásárlás után a Vodafone-t

A 4iG Nyrt. minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében tette közzé a 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn, melyet az MTI közölt le.

Az infokommunikációs vállalat jelezte, hogy az MFB-vel kötött hitelszerződés kapcsán január 8-án jelent meg a kormány döntése a Magyar Közlönyben. Eszerint a legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli. A 4iG azt írta a hvg.hu-nak, hogy

átnevezhetik a Vodafone-t.

„Várható, hogy a Vodafone márkanév egy hosszabb és átfogó folyamat részeként megújul majd a jövőben. Erről a társaság a megfelelő időben tájékoztatja majd az ügyfeleit” – tették hozzá a lapnak.

A Telex szerint azt, hogy a tranzakció hamarosan lezárul, onnan lehetett sejteni, hogy vasárnap megjelent a hír, az állam jóváhagyta, hogy az MFB-től vegyen fel 425 millió euró hitelt a 4iG cége a Vodafone megvásárlására. Ráadásul ahogy a közlemény is említi, a 170 milliárd forintos hitelkeretet a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett biztosították a NER-közelinek számító 4iG leányvállalatának.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn közölte, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról. A közlemény szerint a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor.