Európai Bizottság: A kormány pont, hogy hozzásegítette a politikai vezetők bevonását a közalapítványokba

Megírtuk, hogy Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón az Erasmus+-programmal kapcsolatban többek között azt mondta, hogy nem világos, mit vár el a magyar kormánytól az Európai Bizottság, ráadásul ők mindent megtettek, hiszen a magyar szabályokat úgy módosították, ahogy az Európai Bizottság kérte. Ezért aztán arról beszélt, hogy „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal szerinte művel.

Az Európai Bizottság nem sokkal később reagált Gulyás állításaira, melyről az Eurologus számolt be. A témában illetékes szóvivő szerint az uniós források közalapítványok általi felhasználása természetesen része volt a tárgyalásoknak a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Ujvári Balázs emlékeztetett, a jogállamisági eljárásban tavaly szeptemberben az Európai Bizottság javaslatot tett a kohéziós források egy részének felfüggesztésére és az egyetemi közalapítványok finanszírozásának teljes leállítására.

A támogatások megérkezésének feltételeként 17 vállalás teljesítését írta elő a Bizottság, és Magyarország ezek maradéktalan végrehajtására ígéretet tett. A szóvivő elmondta, hogy november elején egy új magyar jogszabály épp, hogy hozzásegítette a magasabb rangú politikai vezetők bevonását a közalapítványokba. Vagyis a Bizottság szerint a magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat, ezért a felek között ezzel kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség.

Ujvári Balázs arról is beszélt, hogy Brüsszelben jelenleg éppen annak tisztázását várják el, hogyan akar a magyar kormány eleget tenni saját korábbi vállalásainak. A szóvivő megismételte, hogy a tiltás csak a 2022. december 15-e utáni szerződéskötésekre vonatkozhat, mert ekkor fogadta el a határozatot a tagállamok tanácsa. Hozzátette, hogy az Erasmus+ megállapodásokat általában kétéves időtartamra kötik és tavaly nyáron „jelentős mennyiségű” szerződést írtak alá, vagyis

ezek 2024 nyaráig biztosítják a programokban való részvételt.

A kutatás-fejlesztési programokat támogató Horizon Europe programjainál ehhez hasonlóan a tavaly december 15-e előtt megkötött megállapodásokat nem érinti a szerződéskötési tilalom.

Az Európai Bizottság hivatalos értékelése a jogállamisági eljárás során tett magyar lépésekről egyébként ebben a dokumentumban elérhető. Az egyetemi közalapítványokkal a 7–8–9. oldalakon foglalkoznak. A dokumentum végén található az a határozat, amelyet a tagállamok elfogadtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szabó Gábor szerint az SZTE maga fizetné az Erasmus-ösztöndíjakat, ha az EU megvonja a támogatásokat

Amennyiben a hallgatói mobilitás szempontjából fontos Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnának, akkor az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson Szabó Gábor, az SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szerint.