Gulyás Gergely: A kormány állja a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat, ha nem sikerül megegyezni

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2023 első kormányinfóját tartja csütörtökön. Szentkirályi Alexandra miután boldog új évet kívánt minden jelenlévőnek, jelezte, a kormányinfó csupán másfél óráig fog tartani.

A mai Kormányinfón szokás szerint Gulyás Gergely kezdte a szerdai kormányülésen meghozott döntések ismertetését, melyen az Erasmus-üggyel is foglalkoztak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány ennek kapcsán arra jutott, hogy „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert szerinte a kormány az összeférhetetlenségi szabályokat Brüsszel kérése szerint módosították még a korábbi megállapodásnál.

Elmondta, Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben, azt is remélik, hogy mindez csak félreértés. Gulyás ezután arról beszélt, hogy a kormány az Európai Bírósághoz is fordul, ha kell. A miniszter egyúttal bejelentette, hogy

a kormány állja a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat

abban az esetben, ha nem sikerül megoldást találni az ügyben.

Gulyás ezután arról kezdett hosszasan beszélni, hogy a külföldi hallgatók száma hatvan százalékkal emelkedett 2022-re az egy évvel korábbihoz képest, valamint tavaly 18 százalékkal növekedett a tudományos publikációk száma, ez utóbbi szerinte kiemelkedő adatnak számít. 2022-ben az érettségiző magyar diákok száma 2020-hoz képest nem emelkedett, de 2021-ben 9 százalékkal, 2022-ben pedig hét százalékkal nőtt a felvettek száma, vagyis Gulyás szerint a modellváltásnak köszönhetően nőtt a tudományos teljesítmény. 

Aztán kitért arra, hogy a magyar egyetemek előreléptek a nemzetközi rangsorokban. Ezután hozzátette, a tanszabadság garantált, ezzel szemben nincs kifogás, vagy kérdés, nincs alapja a magyar felsőoktatást ért vádaknak. Szerinte mindent úgy fogadtak el, ahogy azt az Európai Bizottság korábban megkövetelte, így abban reménykednek, hogy gyorsan tisztázható a félreértés.

Az újságírói kérdéseknél a Telex arról kérdezte a minisztert, nyitott-e arra a magyar kormány, hogy olyan törvénymódosítást hozzon, amivel kikerülnek a magyar kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból. Erre azt felelte Gulyás, nem tudják, pontosan mit kér az Európai Bizottság. Ugyanakkor elmondta, a költségvetésben körülbelül 5 milliárd forintos tétel lenne az Erasmus-ösztöndíjak kifizetése.

Egy másik kérdésnél azt állította, hogy a kormány három napja értesült az Erasmus-ügyről, nem pedig december 15-én. A miniszter szerint arra nem gondoltak, hogy a Bizottság kuratóriumokkal kapcsolatos határozata az Erasmust is magában foglalja, hiszen szerinte az a diákokat célozza. Arról is beszélt Gulyás, hogy szerinte nyitott lett volna arra a magyar kormány a politikai tisztviselők eltávolítására az egyetemi kuratóriumokból, de a Bizottság nem kért ilyesmit állítása szerint, ezért ezt inkorrektnek tartják.