Havi 5,3 millió forintba kerül a 2021-ben bezárt kiskunhalasi járványkórház

Az Átlátszó írt arról, hogy a 2020 tavaszán, a Tiborcz Istvánhoz köthető West Hungária Bau Kft. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV által bruttó ötmilliárd forintért rohammunkával felhúzott kiskunhalasi járványkórház már 2021 novemberében bezárt, azonban azóta is havi 5,3 millió forintos villanyszámlát csinál, amit közpénzből kell kifizetni.

Mint a portál cikkében áll, bár a 150 férőhelyes, 40 ágyas intenzív részleggel rendelkező mobil járványkórházat 2021. május 31-én bezárták, de betegeket novemberig még kezeltek benne. A konténerkórházba vásárolt orvosi felszereléseket a Medirex Zrt.-től vásároltak bele, mely „egy olyan magyar orvostechnikai cég, amit egy 2016-os kartellezési ügy miatt idén 162 millió forintra bírságolt a versenyhivatal”.

Orbán Viktor még ugyanazon év novemberében arról beszélt, hogy bár készen áll a járványkórház, nem érdemes megnyitni, de orvoshiány miatt valószínűleg nem is tudott volna. A kormányfő akkor azt is mondta, akkor nyitják ki, ha valami nagyobb baj történik, vagy ha valamelyik kórházban feltorlódnak a betegek az ország bármely pontján.

A bezárt intézmény rezsikiadásai azonban továbbra is vannak, még ha mérsékelten is. Az Átlátszó által megszerzett adatok szerint a működő kórház 2021-ben összesen 79,8 millió forintot (havi 6,65 millió) fizetett a villanyért, míg 2022 első félévében, tehát bezárás után 32 millió forint (havi 5,3 millió) volt a villanyszámla. Az, hogy mi lesz a sorsa a konténerkórháznak, nem ismert, de arról is csak találgatni lehet, hogy miért kellett bezárni azt.