Erősen esős hétvégénk lehet, már pénteken jön az első csapadékhullám

Egy mediterrán ciklon a következő napokban kiadós csapadékot, vasárnaptól pedig erős lehűlést, viharos szelet hoz az Időkép előrejelzése szerint. Az időjárási portál azt írja, a csapadék első hulláma péntek kora reggel érkezik délnyugat felől. Átmeneti szünet után szombat napközben dél felől érkezik a következő csapadékhullám.

Országos csapadékra kell készülni, a legtöbb helyen eső várható, de kezdetben az északi határ mentén havas eső, hó is hullhat. Sokfelé kell kiadós mennyiségre készülni, 1015, helyenként 20 mm körüli értékekkel. Szegeden a jelenlegi előrejelzések péntekre 12 mm-t, míg a hétvégére 8–9 mm-t mondanak.

Mint korábban írtuk, akár havazás is lehet Szegeden a jövő hét elején, azonban a hétvégéig szinte biztosan nem, mivel várhatóan nem fog negatívba fordulni a hőmérséklet még éjszaka sem. Az Időkép hétfőre egyelőre csak elszórtan jelez csapadékot, de Szegeden legfeljebb az este folyamán hűl le annyira a levegő, hogy hó essen.

Hétfőn tehát kezdetben az északkeleti, keleti részeken lehet havazás, havas eső, hózápor. Napközben már csak helyenként alakulhat ki hózápor, és egyre többfelé felszakad a felhőzet, kisüt a nap. A maximumok fagypont körül alakulnak.