Manipulatív kérdésekkel hangolja a szülőket a tanárok ellen a Belügyminisztérium kérdőíve

Mint iderült, a napokban a Kréta online oktatási platformon a szülőknek szánt kérdőívének végén szerepel egy kérdés, ami a diákok demonstrációira vonatkozik, azonban a megfogalmazás igen manipulatív. A Belügyminisztérium is felméri a közhangulatot, ugyanis kiadtak egy kérdőívet, melyben szintén szerepel egy manipulatívan megfogalmazott kérdés.

„Aljasság és undor Vol. 127966” – így kezdődik egy budapesti középiskolában tanító tanár pénteki Facebook-posztja, melyet a Qubit vett észre. A portál azt írja, hogy a több évtizedes szakmai múlttal rendelkező pedagógus középiskolás gyereke révén szembesült azzal, hogy a Kréta online oktatási platformon a szülőknek szánt kérdőív végén szerepel egy kérdés, ami a diákok demonstrációira vonatkozik:

Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérrendezésükkel kapcsolatos demonstrációba?”

„Megkaptam Krétában a szülők által kitöltendő, az oktatás helyzetét felmérő kérdőívet. Néhány kamu – szakköröket, értékelést stb. – vizsgáló kérdés után ez jött be sunyin a kérdőív végén. Jóérzésű szülő nem tölti ki, mert nincs jó válasz” – írja posztjában a középiskolai tanár.

„Mivel a diákokat nem a pedagógusok vonják bele [a demonstrációba], hanem minden gondolkodó diák tudja, hogy az egész végső soron az ő érdekükben történik, ezért – tiszteletre és elismerésre méltóan – önszerveződve sokan a tanáraik mellé állnak a saját jövőjükért, főleg mikor a legjobb tanáraikat veszik el, hiszen aki kiáll, az szeret tanítani, vagy aki szeret tanítani, az kiáll. Szülőként és tanárként innen is köszönöm nekik” – áll a bejegyzésben.

Az MTI írta meg, hogy a tanárok kirúgása után kérdőíves felmérést indított a Belügyminisztérium, a „köznevelés helyzetének felülvizsgálata” kapcsán kérik a szülők véleményét. A kérdőív fentebb már részletezett, utolsó kérdése ellen a Szülői Hang közleményben tiltakozik. Szerintük az nemcsak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is. Arra kérik bejegyzésükben a szülőket, hogy azt a kérdést ne válaszolják meg, helyette írják meg a véleményüket a kérdőívben.

A Szülői Hang azzal indokolta mindezt, hogy szerintük a pedagógusok a szülőkkel és diákokkal közösen nem csupán a bérek miatt tiltakoznak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is, mely kapcsán a felelősség a kormányt terheli. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a tanulók a tüntetéseken saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezt a jogukat pedig az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye is rögzíti.

Mint az ismert, a Belügyminisztérium három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusát rúgta ki szerdán, amiért korábban részt vettek a polgári engedetlenségben. A kirúgásokra válaszként újabb tiltakozási hullám indult el, csütörtökön közel ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, és nem vette fel a munkát, több iskolában ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat a diákok. Pénteken is folytatódnak a demonstrációk, főleg a fővárosban, melyet a 444.hu élő közvetítésén is követni lehet.