A jövő héten sem szállít a Mol üzemanyagot egyes kutaknak, az ársapka is veszélybe kerülhet

Közleményt adott ki a Mol a Független Benzinkutak Szövetsége felé, amit a szervezet elküldött a Portfolionak. A magyar olajtársaság azt írja a levélben a szervezet felé, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálják az ellátási stratégiájukat, ennek következtében a december 5-én kezdődő héten sem tudnak dízelt és motorbenzint biztosítan partnereiknek. Ez már a harmadik hét lesz, hogy leállították a szálltásokat.

Az indoklás szerint „a jelenlegi helyzetben az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyeznünk, és egyelőre fenn kell tartanunk az átmeneti korlátozásokat” – írta a Mol közleményében. Egyébként mindezek ellenére a nagyobb szolgáltatók is mennyiségi korlátozásra kényszerülnek, a jelenlegi állapot pedig akár 500 kutat is érinthet, ez a szám pedig napról napra nő – teszi hozzá a lap cikke.

A Mol szerint a jelenlegi helyzetet a Barátság kőolajvezeték akadozása, valamint az olajszállításokat és a finomított termékeket érintő szankciók teszik kiszámíthatatlanná. Ezen felül a Dunai Finomító pénteki üzembe helyezését is el kellett halasztani műszaki problémák miatt, a vésztartalékokhoz pedig nem nyúlhatnak, egyszer már megtették. Mint ismert, jelenleg december végéig érvényes a benzinársapka, azonban a kormány lehet, hogy már hamarabb a kivezetés mellett dönt, ezt a feltételezést szakértők is osztják.

Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség elnöke szerint sürgőssé vált az ársapka felülvizsgálata. „Reméltük mi, az olajvállalatok, hogy talán december elsejével meg is szűnik, hiszen folyamatosan jeleztük, hogy a jelenlegi piaci körülmények között a finomítói nehézségek mellett az ellátási problémák egyre inkább mélyülni fognak, biztos vagyok benne, hogy január elseje után már nem lehet majd fenntartani” fogalmazott az ATV híradójának.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint is egyértelmű, hogy nem állnak fenn az ársapka feltételei, ezért szerinte nem várják meg az év végét a kivezetéssel. „Elképzelhető, hogy akár ezt megelőzően születik majd egy nagyon hirtelen döntés, tehát ha bejelentésre kerül az ársapka eltörlése, az biztos, hogy olyan módon történik, hogy nagyon rövid határidővel, akár 12 órát követően a bejelentés után” – mondta Bujdos az ATV-nek. Szerinte az ársapka kivezetése után akár három hónapig is eltarthat, mire minden benzinkúton korlátlanul lehet majd tankolni.

A készlethiányos, kaotikus állapotról mi is beszámoltunk korábbi cikkünkben, amikor végigmentünk Szeged benzinkútjain, hogy felmérjük a helyzetet üzemanyagfronton:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Van, ahol már délelőtt elfogy az üzemanyag Szegeden

A Mol olajfinomítójának váratlan termeléscsökkenése és az ársapka okozta importhiány miatt egyre több kúton fogyott el a hatósági áras üzemanyag, amit az is fokozott, hogy az olajvállalat bejelentette: ezen a héten sem szállít a kisbenzinkutaknak üzemanyagot, ráadásul tankolási limitet is bevezettek. Ebből országszerte hiány lett, így mi is tettünk kedden este egy kört Szegeden, hogy megnézzük, a helyi kutak mennyire érintettek.