Kiadták a felvételt, amin az M5-ösön történt lövöldözés és rendőri üldözés látható

„Szeretném még látni anyukám” – a rendőrség újonnan megosztott videójában arról beszél egy fiatal őrmester, hogy többek között ez is átfutott agyán, amikor az embercsempészek rájuk lőttek.

Mint azt még a hét elején írtuk, több rendőrautóval üldöztek egy furgont az M5-ösön, a főváros felé vezető oldalon. Végül a fővárosban érték utol az embercsempszeket, a helyszínre érkezett a TEK is. Már hétfőn is jelentek meg felvételek az üldözés utánról. A rendőrség csütörtöki közleményében azonban már maga az üldözés lett dokumentumfilm-szerűen feldolgozva: YouTube-videóban szólaltak meg az üldözésben részt vevő rendőrök, de egy másik, kétperces anyagban egyben közzétették a járőrautó fedélzeti kamerájának felvételét is.

Az üldözés egyébként meglehetősen furcsa abból a szempontból, hogy úgy beszélnek a rendőrök arról, hogy előbb a levegőbe, majd a rendőrökre lövöldöz a legnagyobb természetességgel a furgonból kihajoló embercsempész az M5-ös autópályán, mintha épp kávézás közben néznék kollégájukat, ahogy a GTA-val játszik. „Kihajolt az ablakon és ismételten lövést adott le ránk” – mondja az egyik rendőr gépi hangon.

Ezután elérnek a fővárosig, majd lekanyarodnak az M0-ásra. Itt lassulni kezd, majd beáll a forgalom, így a furgon is kénytelen volt megállni. Ekkor jönnek az igazi akciójelenetek: a videón 1 perc 50 másodperctől kiugornak az embercsempészek a furgonból, az egyik embercsempész közelről visszalő rájuk, majd átugorva a szalagkorláton eltűnnek a ködben, a rendőrök pedig utánuk.

A másik videóban az üldözésben résztvevő rendőrök beszélnek az esetről és az átéltekről: „fiatal vagyok, tényleg élet-halál között” – mondja egy rendőrnő arról, mi futott át a fején az akció közben. Elmondta, ekkor realizálta, hogy most tényleg ott kell lenni fejben, valamint „szeretném még látni anyukám”. A másik rendőr mondta el végül, hogy a TEK-es kollégáik fogták el az embercsempészeket.