Bezuhant a dollár a forinttal szemben a vártnál jobb amerikai infláció miatt

Az elmúlt napokban megtorpant a forint erősödése, így csak benézett 400 alá az euróval szembeni jegyzés, de nem tudott tartósan ott maradni. A délután megjelent, a vártnál jóval kedvezőbb amerikai inflációs adat viszont heves zuhanást váltott ki a dollár piacán, amire a forint erősödéssel próbálkozik írja a Portfolio.

A portál megjegyzi, az adatok bejelentése után a dollár rögtön zuhanni kezdett, már 1,2%-os esésben van tegnaphoz képest, így 1,01 felett jár az euró-dollár árfolyama. A dollár meredek esésével a forint először 400,4-ig, majd délután 3-ra egészen 399,7-ig erősödött az euróval szemben is, azóta viszont ismét 401 felett járunk. A dollár árfolyama 396 forint alatt is jár már, jelenleg 397 és 398 között mozog.

Mindeközben a szeptemberi 18 százalékról októberre 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció Csehországban. A cseh statisztikai hivatal szerint a drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak, akik néhány tized százalékpontnyi fékezésre számítottak.

Magyarországon épp szerdán adta ki a KSH az októberi inflációs adatot, mely tovább gyorsult 21,1 százalékra. Ez nemcsak régiós szinten, de európai összehasonlításban is a legmagasabbak közé tartozik.