Orbán a Kossuthon: Lesznek újabb hatósági áras termékek

Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak nem - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Azt is bejelentette, hogy lesznek még hatósági áras termékek.

Mi ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben önállóan, mint ha másokra várnánk indokolta a kormányfő, hogy Magyarország miért nem vesz részt a közös uniós vásárlásban. Az ország csak rosszul járna azzal, ha bekapcsolódna a közös folyamatba, így azt támogatta, hogy a részvétel önkéntes legyen fejtette ki.

A miniszterelnök az uniós szolidaritási mechanizmus tervét is bírálta. Hangsúlyozta: Magyarország nem támogatja annak kötelezővé tételét, hogy miután az ország megoldotta az egész éves gázellátását, át kelljen adnia gázt azon országoknak, amelyek erre nem voltak képesek, mert támogatták az Oroszországgal szembeni szankciókat.

A béketárgyalások melletti hangok erősödésére számít Európában

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában azt is elmondta: a múlt heti uniós csúcson mindenki idegesebb volt a szokásosnál, hiszen minden országban tovább nő a feszültség. Úgy értékelt, hogy a józan ész előbb-utóbb teret nyer, márpedig egy háborúnak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a szembenálló felek. A háború végigvitele ugyanis azt jelentené, hogy még évekig tart a küzdelem.

A kormányfő jelezte, hogy három nagy kiadás körvonalazódik, amelyet a háborút támogató Nyugatnak állnia kell: a háború mellett az újjáépítés költsége, amelynél beláthatatlanul nagy számok hangzanak el, ehhez jönnek még az Ukrajna működéséhez szükséges pénzek, hiszen a szomszédos ország már a háború előtt sem tudott annyi pénzt előállítani, amennyibe az ukrán nép élete kerül.

A nemzeti konzultáció Orbán Viktor miniszterelnök szerint azért is fontos, hogy mindenki rájöjjön: mindenki veszélyben van.

Újabb ársapkás termékek

Orbán arról is beszélt, hogy mindent meg kell tenni az inflációt csökkentése érdekében. Mint mondta, a cél, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció. A kormányfő szerint ezen dolgozik a kormány, amikor a családokat és a cégeket segíti, ezért vezettek be benzinárstopot, rezsivédelmet és élelmiszerárstopot. Az interjúban viszont azt is megemlítette, hogy a következő hetekben

lesznek újabb termékek, amelyek árát maximalizálni fogják.

A szerdai kormányülésen arról is döntöttek, hogy kamatstopot rendelnek el november 15-től legalább fél évre, a különbözetet pedig a bankoknak kell fizetniük. Bár elmondta, hogy nem jó az, amikor így be kell avatkozni a gazdaság „bonyolult szövetrendszerébe”, de mindezt mégis az indokolja szerinte, hogy „vannak olyan krízishelyzetek, amikor a nagy baj elkerülése érdekében ezt mégis meg kell tenni”. A nagyvállalatokat is támogatják a gyármentő programmal. Orbán zárásképpen megemlítette, hogy minden fiókban vannak tervek a vállalatok megvédéséhez.