Rétvári: Az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt Magyarországon

„Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített, és a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is” – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.

Az elmúlt időszak szerinte az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt Magyarországon, amelybe belefért a falusi kisiskolák megmentése és felújítása is. Jelezte, hogy 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg ezen idő alatt, a fehérvári gimnázium fejlesztésére több mint 4,2 milliárd forint támogatást biztosítottak.

Nemcsak „téglával és malterral harcoltak” Rétvári szerint, hanem 26 milliárd forintból korszerű digitális környezetet teremtettek 2800 helyszínen, további négyezer helyen wifi-kapcsolatot építettek ki és kétezer intézményben sávszélesség-bővítést hajtottak végre. Az MTI közlése szerint megemlítette, hogy idén 120 ezer laptopot osztottak ki tanároknak és diákoknak, és hétmilliárd forintból okostantermeket létesítenek 180 iskolában.

Ezen fejlesztések ellenére azonban továbbra is igen elmaradott az oktatás helyzete Magyarországon, éppen szerdán tartottak diákok szervezésében országos tüntetéssorozatot a pedagógusok jobb helyzete reményében, amelyen becslések szerint 40–50 ezer ember vett részt. Szegeden reggel élőlánccal tiltakoztak nagyjából 300-an több középiskola előtt, majd este mintegy 1000 tüntető gyűlt össze a Széchenyi téren.

Szegeden egyébként az egyetemi beruházásokat nem tekintve az látható, hogy inkább az önkormányzat újít fel oktatási intézményeket: 2018 óta például hét általános iskolát és nyolc óvodát szedtek rendbe összesen 5,4 milliárd forintból, amelyből mindössze valamivel több mint 1 milliárd forintot állt a város, a többi európai uniós támogatás volt. Emellett bölcsődéket is korszerűsítettek néhányat.