Gulyás Gergely: Hosszabb lesz a téli szünet az őszi szünet rovására

Újra Kormányinfót tartanak csütörtökön, melyen ismertetik a szerdai kormányülésen meghozott döntéseket – erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt az elején.

Gulyás Gergely a kormányinfót azzal kezdte, hogy elmagyarázta, miért tartanak újabb nemzeti konzultációt, ezúttal arról az energiaválságról, melyet a kormány által emlegetett uniós szankciók okoztak, nem pedig más. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanazt emlegette, mint Orbán Viktor szerdán, a nagy bejelentésében: Brüsszel állítólagos ígérete szerint a szankciók hatására a háború hamar véget fog érni, így az jobban fog fájni az agresszornak, mint az uniós tagállamoknak. Ehelyett mindenki szankciós felárat fizet az EU-ban.

Gulyás szerint a magyar kormány arra jutott, hogy az elitek helyett az emberek mondhassanak véleményt a szankciókról. Ahogy Orbán is, Gulyás szintén arra buzdított mindenkit, hogy töltse majd ki a papíralapon és online is elérhető kérdőívet, mert Orbán Viktor szavai szerint „csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiárak emelkedésének”.

Hosszabb téli szünet

Gulyás Gergely ezután arról beszélt, hogy december 22-től január 8-ig tart majd a közoktatásban a téli szünet. Mint mondta, azért döntött így a kormány, mert így spórolnak az energiával. Az őszi szünetről nem mondott semmit a miniszter, azonban később Szentkirályi Alexandra kiegészítette azzal, hogy az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.

Ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. Az érintett munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük erre a több mint kéthetes időszakra. Egy későbbi kérdésre elmondta a miniszter, hogy négynapos munkahétben és négynapos tanítási hétben nem gondolkodnak.

A dollár miatt esik a forint

Gulyás Gergely újságírói kérdésre, miszerint 420 felett van az euró-, míg 435 felett a dollárárfolyam, mit tervez a kormány, hogy megelőzzék a forint úgynevezett szabadesését, azt válaszolta, hogy a dollár erősödése van a forint gyengülése mögött. Valószínűleg a befektetők megnyugtatására felsorolta a miniszter, hogy „gazdasági okai nincsenek a forint gyengülésének”, a „költségvetés stabil, a hiány tartható”, a magyar gazdaság pedig jó állapotban van.

Egy másik újságírói kérdés az volt, hogy mi a helyzet az úgynevezett kifizetési stoppal kapcsolatban, amelyről a Telex ezen cikke is beszámolt. Megjelent ugyanis egy kormányhatározat, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A lapnak később megerősítette a Pénzügyminisztérium, hogy október végéig teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány. Gulyás Gergely azonban arról beszélt a mostani Kormányinfón, hogy tévesek az erre vonatkozó hírek, mivel nincs kifizetési stop. Szerinte a költségvetési hiányt szeretnék csak csökkenteni, így egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség.