Új nap, új történelmi mélységekben a forint: itt a 420-as euró

Csütörtök reggel is folytatódott a forint vesszőfutása, így hamar új történelmi mélypontra esett az euróval szemben, és onnan is folytatódott a gyengülés. Már 420,3 forintot is kellett adni ma egy euróért délelőtt írja a Portfolio. A korábbi rekord egyébként 416,80 forint volt, ezt bőven túlszárnyalta a magyar fizetőeszköz.

Természetesen a mélypont a dollárral szemben is új: a bankközi piac középárfolyama 435,13-on árazta a forintot. A dollár esetében szerdán 432 felett állt be valamivel az új csúcs, ami ma újból megdőlt, szintén több egységgel.

A Portfolio arról is ír, hogy a forint régiós devizapárjához, a zlotyhoz képest is alulteljesítő ma, de az esés nagy része közös: míg a forint 1,9%-ot gyengült, a lengyel fizetőeszköz 1,2%-ot. A lehetséges okokról a következőket írja a lap:

  • Az MNB kedden váratlanul leállította kamatemelési ciklusát. A piac a jelenleginél magasabb kamatpályát várt korábban, így ez egyértelműen negatív hír, ráadásul az expliciten meghirdetett leállítás kiszámíthatóbb környezet jelent a forintot shortolni akaró spekulánsoknak.
  • A fokozódó amerikai kamatvárakozások mellett a dollár szárnyalása megfékezhetetlen.
  • Az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról a kormány igyekszik pozitívan nyilatkozni, de nem látszik komoly áttörés.
  • Egyre komolyabbak a külső pénzügyi mutatókkal kapcsolatos aggodalmak (fizetési mérleg, külkereskedelmi mérleg).
  • Az infláció egyelőre nem látszik csillapodni.

Frissítés (12:19): A forint időközben az euróval szemben már majdnem 422-ig gyengült, a dollárral szemben pedig 437 közelében volt. Ezután viszont percek alatt komoly, 4 egység körüli forintugrás alakult ki. Az árfolyam nemrég 417 közelében is járt az euróval szemben, majd megint visszaugrott 419 fölé. A dollár 430 forint közelébe is erősödött, most épp 432 felett van újra.

A Portfolio szerint az nemcsak a forintnál történt, hanem a lengyel zlotynál is, és éppen ekkor szivárogtatta ki a Reuters, hogy a kínai nagy állami bankok külföldön is a jüan megtámogatását célzó intervencióra készülnek, amelynek hatására a jüan nagyot ugrott az elmúlt napok hanyatlása után. A csütörtöki Kormányinfó is most zajlik, kérdés, ennek mekkora hatása volt az árfolyammozgásra.