Horthy-szobrot avattak Toroczkaiék Dúró Dóra parlamenti dolgozószobájában

Terrorista Nelson Mandela vs nemzetmentő Horthy – ilyen és ehhez hasonló ellentétpárokat felállítva indokolta a Mi Hazánk kedden a parlamentben, hogy miért állítanak szobrot Horthy Miklós kormányzónak – írja a hvg.hu.

Mint a lap cikke megemlíti, ráadásul augusztus 30-án történt mindez; 1940-ben ezen a napon volt ugyanis a második bécsi döntés, amivel Magyarországhoz csatolták az országról a trianoni békediktátummal leválasztott Erdélyt.

A Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd a másik alelnök, Duró Dóra szobájában tartott avatást megelőző sajtótájékoztatón Horthy „lenyűgöző gazdasági teljesítményét” és a korszak „kulturális pezsgését” méltatta. A Mi Hazánk szerintük Horthyt lehet ugyan kritizálni, azonban eredményeit elvitatni lehetetlen.

A DK szerintük – ha választást tudna nyerni – azonnal szivárványzászlót tűzne a parlamentre, a Fidesz pedig Toroczkai László pártelnök szerint úgy nevezi magát nemzeti pártnak, hogy közben a Horthy-kérdést és a Trianon-kérdést „nem rendezte”. Toroczkai beszédében a két világháború közötti időszakot és a 2020-as éveket állította párhuzamba: akkor spanyolnátha tombolt a koronavírus helyett, háború pedig most is van.

A hvg.hu beszámolója alapján a Mi Hazánk elnöke arról is beszélt, hogy az utóbbi száz évben három nagy korszakot lehet egymástól elkülöníteni: a Horthy-korszakot, a Kádár-korszakot és hamarosan az Orbán-korszakot is. Az Orbán-korszak pedig az ő értékelése szerint demográfiai és gazdasági mutatókban messze elmarad a Horthy-korszaktól. Szerinte a Mi Hazánk a nemzet felkészítésébe kezdett bele a szobor felállításával.

Ugyanis az ország előtt nehéz időszak áll, így a nemzet lelki megerősödésére van szükség, hiszen a cél az, hogy a demográfiai és gazdasági mutatókban „legalább megközelítsük” a Horthy-korszakot. A Mi Hazánk a szobor felállítása mellett kedden egy határozati javaslatot is benyújtott, amivel a „hazatérés napjának” állítanának emléket. A javaslat augusztus harmincadikát, a második bécsi döntés évfordulóját tenné emléknappá.

A sajtótájékoztatót eredetileg a Parlament kék társalgójában tartották volna meg, de azt a házelnök megtiltotta, így az a Parlament sajtótermében kapott helyet. Kövér László hivatala magát a szoboravatást nem tiltotta meg szerinte az alelnök döntése, hogy hogyan rendezi be az irodáját.