A fakivágási rendelet szigorítása, a kisbenzinkutasok kifizetése: meghátrálás, vagy újabb trükkök?

A mai nap több tiltakozásról is lehetett hallani a fakivágásos kormányrendelettel kapcsolatban: tüntetés lesz még Szegeden is, de Jane Goodall, a híres brit etológus is küldött egy videoüzenetet. Az Agrárminisztérium tárcavezetője kiadott ugyan egy módosításként értelmezhető miniszteri rendeletet kedden emiatt, de a WWF szerint trükkről lehet szó, továbbra is résen kell lenni. Ezen felül a kisbenzinutak is megkapták a nekik járó, de eddig ki nem fizetett támogatást, amiért tiltakozásból bezártak volna augusztus 19-én és 20-án.

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető. Az ezzel kapcsolatos utasítás már meg is jelent a Hivatalos Értesítőben – írja a hvg.hu.

Mint a lap cikke megjegyzi, a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31-e után nem alkalmazhatók. A tárcavezető megerősítette azt is, hogy

természetvédelmi vagy Natura 2000 terület esetében, az őshonos fák tarvágása tilos.

A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifaigény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható. Hangsúlyozta, a könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022-re vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

A miniszter kifejtette, két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítése kapott támogatást, 2010 óta pedig csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfa készlet. Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa és apríték tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel. A miniszteri utasítás megerősíti azokat a korábbi intézkedéseket, hogy Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen se veszélyeztessük – szögezte le a tárcavezető.

A tűzifahiány enyhítésére a kormány nemrégiben hozott egy rendeletet, amelyben eltörölte a fakitermelés szinte minden korlátozását, a jogszabály komoly vihart kavart a természetvédők körében.

A WWF szerint nem múlt el a veszély

Előrelépést jelent a WWF szerint az agrárminiszter Magyar Közlönyben megjelent friss utasítása. Mint a Telex írja, Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője szerint úgy tűnik, hogy a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját, ám az utasítással van egy-két probléma:

 egy miniszteri utasítás nem ír felül egy kormányrendeletet.

Ha az utasítás érvényes és be lesz tartva, akkor sem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra. Nem vonatkozik például a vízművekre sem, ami jelentős természetvédelmi területeket, erdőket kezel a Duna mentén. Azaz a miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágás megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg.

Amit viszont üdvözöl a WWF:

  • Az állami erdőkben jövő márciustól, azaz a vegetációs időszak kezdetétől nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet.
  • A miniszteri utasítás lényegében visszahozza az őshonos fafajú védett erdők tarvágásának tilalmát, külön üdvözlendő, hogy ezt kiegészíti a Natura 2000 erdőkre vonatkozó természetvédelmi korlátozással is.
  • Előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben.
    az utasítás szerint a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt
  • A veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti.

Hirtelen jutott pénz a tiltakozó kisbenzinkutaknak

A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Az MTI beszámolója szerint Nobilis Márton hozzátette, a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

Fotó: Maverick Timotius

A kormány az idén márciusban vezette be a kisbenzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak emlékeztetett az államtitkár. Jelezte: a támogatás folytatásáról Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét is tájékoztatta.

A sajtótájékoztatón jelen volt Egri Gábor, aki a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy „meghallották segélykiáltásaikat”. Egyúttal elmondta, hogy az FBSZ délután 15 órára közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszéléseiket megvitassák, és kialakítsák álláspontjukat.

Azonban a kormány győzelmi jelentés-jellegű közleményében arról egy szó sem volt, hogy korábban valójában nem fizették ki ezeket a pénzeket, tehát nem plusz forrás. Azt sem említették, hogy tiltakozásképp 5600 benzinkút zárt volna be az augusztus 20-ai ünnepekkor.

Saját hatáskörben dönthetnek a kinyitásról

Az Index azt írja, hogy az érdekképviselet keddi, a kormánnyal történt egyeztetést követően a közleményében úgy fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, hogy a Mol az első hat hónapban történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, örülünk annak, hogy a magyar állam a megnövekedett üzemanyag-felhasználás miatt rekord-adóbevételt realizált. Ugyanakkor szeretnénk megemlíteni, hogy a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek, megélhetésük, tulajdonuk sincs biztonságban.”

„A közgyűlésen az a döntés született, hogy minden vállalkozás egyénileg döntheti el a kis benzinkutak közül, hogy nyitva tart-e vagy bezár. Ez már augusztus 19-re és 20-ra is vonatkozik” – nyilatkozta a lapnak Egri Gábor, aki hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan megkeresik a Mol ügyvezetését is a vidéki benzinkutak jobb ellátása érdekében.

Tehát mostantól minden kis benzinkútra a jogszabályok szerinti 48 órás bezárási lehetőség vonatkozik, amiről egyénileg dönthetnek.