Jane Goodall videón üzent a védett erdők tarvágását lehetővé tevő magyar rendelet miatt

A 2019-ben majdnem Szegedre is ellátogató, világhírű etológus és környezetvédelmi aktivista, Jane Goodall – a szegedi Máté Bence-kiállítás megnyitójához hasonlóan – egy videóüzenetben figyelmeztetett annak veszélyeire, hogy Magyarországon a jogszabályok a természetvédelmi területeken lévő erdőkben is lehetővé teszik a fák kivágását írja a Telex.

A lap megjegyzi, Goodall üzenetével támogatja a civil szervezetek által augusztus 17-re meghirdetett tüntetést. A 88 éves etológus a rövid videón az erdők fontosságáról beszél:

  • Az erdők egyrészt a klímaváltozás lassításáért folytatott harcban játszanak rettentően fontos szerepet, mivel a szén-dioxidot kivonják a légkörből és a törzsükben valamint az erdő talajában tárolják.
  • Az erdőkre emellett támaszkodunk a hőmérséklet és a csapadék szabályozásában.

Minden erdő biológiailag sokszínű, ahol a fajok harmóniában élnek és mivel az élőhelyük elpusztítása miatt a fajok kihalófélben vannak, ez az ökoszisztéma összeomlásához vezet – figyelmeztetett. „Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!” – zárta az etológus.