Természetvédelmi területen is könnyebb lesz tarvágást végezni az új tűzifa-rendelet szerint

Gulyás Gergely szombaton azt is bejelentette a rendkívüli kormányinfón, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését is. Utóbbihoz csütörtökön meg is érkezett egy kormányrendelet, amt a Telex szúrt ki.

Ez alapján megkönnyítik a kitermelést, és természetvédelmi szempontok is sérülnek. A rendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt:

  • Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.
  • Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
  • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
  • Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
  • A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.
  • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
  • Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.

Azt korábban mi is megírtuk, hogy nem csak az oktatási, de más állami intézményekben is megvizsgálta a kormány, hogy át lehet-e állni fatüzelésre. Ennek kapcsán kiderült az is, hogy nem lenne olyan egyszerű átállni erre a fűtési módra, az erre alkalmas, nagyobb kazánok pedig csak március környékén érkeznének meg leghamarabb.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Leghamarabb márciusban érkezne fatüzelésű kazán az iskolák számára, Szegeden akár 10 ezer tonna fa is kellene

Mint azt még pénteken a Szegeder is megírta, a Klubrádió szerezte meg a Belügyminisztérium levelét, amelyben arra utasítja a tankerületeket, hogy mérjék fel: hogyan lehetne a gázfűtést fatüzelésre cserélni az iskolákban. Ezt aztán a tankerület, a Klebelsberg Központ is elismerte később, de mint kiderült a legutóbbi Kormányinfón, nem csak az iskoláknál mérik fel mindezt.