Leghamarabb márciusban érkezne fatüzelésű kazán az iskolák számára, Szegeden akár 10 ezer tonna fa is kellene

Mint azt még pénteken a Szegeder is megírta, a Klubrádió szerezte meg a Belügyminisztérium levelét, amelyben arra utasítja a tankerületeket, hogy mérjék fel: hogyan lehetne a gázfűtést fatüzelésre cserélni az iskolákban. Ezt aztán a tankerület, a Klebelsberg Központ is elismerte később, de mint kiderült a legutóbbi Kormányinfón, nem csak az iskoláknál mérik fel mindezt.

A városi hírportál, a Szeged.hu szakértők segítségével felmérte a szegedi helyzetet az iskolákban. A szegedi általános iskolák mérete 1385 és 4922 négyzetméter között szóródik a lap szerint. A gimnáziumoknál rosszabb a helyzet; a legnagyobb a 9900 négyzetméteres Deák Ferenc Gimnázium, mögötte a Radnóti- és a Ságvári-gimnázium következik.

Általánosságban képtelenség megmondani, mekkora költséggel járna egy-egy iskola esetében a fatüzelésre való átállása egy lapnak nyilatkozó budapesti épületgépészeti cég szakembere szerint. Azt is elmondta, hogy a nagyteljesítményű vegyestüzelésű kazánok nagy helyigényűek, de a fát valahol tárolni is kellene, és mivel nagy mennyiségről lehet szó, ennek helyigénye is problémát jelentene az intézményeknek.

A kémények építése vagy átalakítása fafűtésre csak a megoldandó kivitelezési feladatok egyike volna. Azonban jelenleg nincsenek raktáron vegyestüzelésű kazánok, különösen az oktatási intézményekbe való nagyteljesítményűek. Egy Ausztriában gyártott kazánokat forgalmazó hazai cég vezetője szerint,

amennyiben ma rendelnének meg egy kazánt, az leghamarabb nyolc hónap múlva érkezne meg.

Egy hetven kilowattos kazán ára jelenleg 2,5–3 millió forint, a 150 és 500 közöttiekért pedig már 5 és 10 millió forint közötti összegeket kérnek el, azonban ahogy nő irántuk a kereslet, úgy várható, hogy az áruk is megugrik majd.

A szegedi intézményeknek összesen minimum hat, de inkább tízezer tonna fára lenne szükségük. Jelenleg a fa mázsája nagyjából 8000 forintba kerül, azonban folyamatosan drágul, ráadásul ezek beépítési költségét is bele kell számolni a teljes árba, ezekkel együtt pedig egy Szeged méretű város iskoláinak kazánra való átállítása nagyjából félmilliárd forintba kerülne.

És ebben az összegben még nincsenek benne sem a bölcsődék, sem az óvodák, sem az állami- és önkormányzati hivatalok. A kazánok hiánya mellett nagy kérdés, hogy honnan volna előteremthető akkora mennyiségben tűzifa, mellette faapríték és pellet, amit a megnövekedett felhasználás indokolna. A piacon már most nem vagy alig kapni tűzifát, mert hónapok óta elkezdődött annak felvásárlása.

Orbán Viktor a pénteki Kossuth Rádiós interjújában azt mondta, betiltották a tűzifa kivitelét, ezen kívül az erdőgazdaságokat kötelezték arra, hogy készítsenek terveket a tűzifakitermelés növelésére. Palkovics László ipari minisztert pedig arra kötelezte, hogy készítsen egy kazánprogramot arra, hogy hol lehet kiváltani a gázt tűzifával.