Fatüzelésű kazánt akar minden iskolába a Belügyminisztérium, a pedagógusok először nem hittek a szemüknek

Nemrégiben levelet kaptak a tankerületek a Belügyminisztériumtól, amelyben arra utasították őket, hogy haladéktalanul mérjék fel a gázról fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét az iskolákban – szemlézte a Klubrádió cikkét a 24.hu.

A portál azt írja, a rádió közzétett egy erről szóló dokumentumot az oldalán. Eszerint az intézményeknek többek között azt kell megvizsgálniuk, hogy van-e alkalmas hely a fatüzelésű kazán beszerelésére, van-e megfelelő kémény, ha pedig nincs, akkor azt ki kell építeni.

A Klubrádiónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszerveztének (PSZ) alelnöke megerősítette a levél létezését, de hozzátette,

ő annyira elképedt az ötleten, hogy először nem is hitték el és nem is akartak vele foglalkozni.

Később aztán a tankerületi forrásaik megerősítették, hogy valódi dokumentumról van szó, amelyet a PSZ tudomása szerint minden tankerületbe eljuttattak.

Totyik értelmetlennek és költségesnek nevezte az átállást, mert a tűzifa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz. Ahogy fogalmazott, visszatérünk a Kincskereső kisködmön világába, ahol majd a gyerekek hordanak fát az iskolába. Totyikban felmerült az is, hogy nem azért nem adta még ki a Belügyminisztérium a tanév rendjét, mert esetleg szénszünetet terveznek a téli időszakra.

Holoda Attila energetikai szakértő a Klubrádiónak azt mondta, hogy a fatüzelésre való átállás nem csak visszalépést, de olyan költségekkel jár, amelyekre nincs forrása a tankerületeknek és a tűzifa már most hiánycikknek számít.