Beismerte a Klebelsberg Központ, tényleg felmérik a fatüzelésre átállást az iskolákban

Fával fűtené az iskolákat a kormány, ahol lehet, és a tankerületeknek kell felmérniük, hol lehet lecserélni a gázkazánt akár cserépkályhára is. A miniszterelnök bejelentette: kályha- és kazánprogramon dolgoznak – hangzott el az RTL Híradóban.

Mint azt még délelőtt a Szegeder is megírta, a Klubrádió szerezte meg a Belügyminisztérium levelét, amelyben arra utasítja a tankerületeket, hogy mérjék fel: hogyan lehetne a gázfűtést fatüzelésre cserélni az iskolákban.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint „a kormány azon gondolkodik, hogy ha esetleg a gázellátásban problémák adódnának, akkor az oktatási intézményeknek hogyan tudnak szénszünetet elrendelni – pontosan ebből kiindulva, hogy alternatív források után néznek az oktatási kormányzat részéről” – fogalmazott az RTL Híradónak.

A PSZ alelnöke szerint ez is oka lehet annak, hogy még nem hirdették ki a szeptemberben kezdődő tanév tanrendjét.

A miniszterelnök a reggeli Kossuth rádiós interjújában fatüzelésre átállásra ösztönző programot ígért. A program szervezésével megbízott Technológiai és Ipari Minisztérium az RTL-nek azt írta, ennek részeként támogatást kaphatnak a rászorulók eszközbeszerzésre, és a kazángyártók is a kapacitásaik bővítésére. Emellett a minisztérium célja az, hogy minél több család használjon hőszivattyút.

A Klebelsberg Központ a Híradó adása előtt pár perccel reagált minderre. Azt írták, hogy minden alternatív fűtési lehetőséget fel kell mérni, hogy a köznevelési intézmények zavartalanul működhessenek. Elmondták, számos iskola van, ahol gond nélkül át lehet állni fafűtésre. Válaszukból kiderül az is, hogy a kormány kompenzálja a tankerületi központok megnövekedett rezsiköltségeit.