A benzinkutak negyede fog bezárni hétvégén, a pánikvásárlás miatt még jobban meg fogjuk érezni hiányukat

Nem lesz könnyű átvészelni, hogy a 2000, Magyarországon működő benzinkútból 500–600 be fog zárni a mostani hétvégén – véli Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője, aki az ATV Start című műsorában nyilatkozott, melyet a Napi.hu szemlézett.

A szakértő szerint a legnagyobb nehézséget a vidéki kistelepüléseken fogják tapasztalni, mivel itt nem a nagy márkák kútjai találhatóak jellemzően. Ugyanakkor ezeknél is elindulhat egy pánikvásárlás, mivel sok ember ”túlvásárolja” magát üzemanyagból – tette hozzá. A forgalom rekordokat dönt, a magyarok a 480 forintot olcsónak tartják, a piaci ár fogná ezt vissza.

Leginkább a mezőgazdaság részéről látjuk, hogy megpróbálnak gázolajat felhalmozni a saját, egyébként legálisan és biztonságosan működő tárolóikban. A hatósági ár a Molnak is veszteséget jelent a kiskereskedelmi szektorban, de bőven kompenzálja azzal, hogy olcsó orosz olajat finomít, majd ad el nagykereskedőként.

Bujdos Eszter szerint a Magyarországról exportált olaj nagy segítséget jelenthetne a kis benzinkutaknak, amelyek jellemzően az igényeiknek csak a felét kapják meg Moltól, ami sok esetben a hét közepén elfogy. Ha eltörlik az árstopot, akkor az import ha nem is varázsütésre de visszatérne az országba véli a szakember.