Ezeken a kutakon lehet majd tankolni pénteken és szombaton, de azt kérik, ne sokat

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án, ezt közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500–600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.

A MÁSZ az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy a tagvállalatai által működtetett és az üzemanyag-forgalmazásban még részt vevő benzinkútjaik a szokásos nyitvatartással üzemelni fognak és lehetőségeikhez mérten mindent elkövetnek, hogy biztosítsák a benzin- és gázolajvásárlás lehetőségét.

A szövetség felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a MÁSZ tagvállalatai által üzemeltetett mintegy ezer töltőállomás nem lesz képes teljes mértékben ellátni a hazai több mint kétezer benzinkút által biztosított üzemanyag-kiskereskedelmi szolgáltatást, ezért kérik a fogyasztókat, hogy a jelzett időszakra tervezett vásárlásaiknál erre legyenek tekintettel.

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagjaként a szövetség honlapján található adatok szerint benzinkutat üzemeltet és így várhatóan nyitva is lesz Magyarországon

  • a Mol,
  • az OMV,
  • a Shell,
  • a Lukoil,
  • az Oil,
  • a Mobil Petrol
  • és a Castrum Ferrerum.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Telexnek azt mondta korábban, hogy 350 üzemeltető alkotja a tagságukat, hozzájuk 500600 benzinkút tartozik, ezek többsége várhatóan csatlakozik a zárvatartási felhíváshoz, amely egy figyelemfelhívó akció. Ezt azért hirdették meg, mert tagságukban felmerült az igény egy békés tiltakozásra az utóbbi hónapokban kialakult helyzettel szemben. Az elnök szerint a tagságukat alkotó családi vállalkozások többsége nagyon rossz anyagi helyzetbe került a benzinárstop bevezetése óta, az utóbbi időszak változásai pedig még nehezebb helyzetbe hozták őket.

„Tájékoztatjuk a sajtó munkatársait, hogy a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 1920-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük” – írta közleményében a Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége.

Fotó: Tóth Szabolcs