Üvöltözésbe torkolló vitán rakták Lázár felügyelete alá Vitézy Dávid közlekedési központját

A Technológiai és Ipari Minisztériumtól az Építési és Beruházási Minisztérium felügyelete alá kerül Nemzeti Közlekedési Központ értesült a Városi és Elővárosi Közlekesi Egyesület (VEKE).

Az Azonnali írta meg, hogy a VEKE Facebook-posztja szerint egy „üvöltözésbe torkolló” megbeszélés után hozta meg a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az NKK Zrt. felett a tulajdonosi jogköröket a jövőben már nem a Palkovics László-féle TIM, hanem a Lázár János-féle BÉM gyakorolja.

A döntés mögött szerintük az állt, hogy a céget vezető Vitézy Dávid „sok mindenkivel veszett össze és sokakat alázott meg”. A VEKE szerint ezzel a a cég „egyik lábát”, a tervezési, beruházási területet „kirúgták”. Hogy a „másik lábbal”, a közszolgáltatások szervezésével és megrendelésével mi lesz, egyelőre nem tudni.

A szervezet úgy értesült, „péntektől már Lázár embere lesz a cég élén”.

Az átszervezés komoly zavarokat okozhat, komoly viták lehetnek a különböző projektek körül, azaz, hogy „melyik maradhat, melyiket kell törölni.” Megemlítik azt is, hogy július 27-re új vasúti stratégiát kell a kormány elé terjeszteni, miközben „a hatásköri viták továbbra sem oldódtak meg”. Nem segítenek az elmaradó EU-s támogatások sem.

A VEKE hozzátette, hogy a nagy gonddal felhizlalt, 300 fős cég eddig brutális költségekkel, tervezéssel és projektmenedzsmenttel foglalkozott, de eredmény nélkül.Vitézy Dávidot az új kormány megalakításakor közlekedésért felelős államtitkárnak nevezték ki a TIM-be. Az NKK vezetéséről akkor lemondott, ám a cég eddig a TIM és így Vitézy felügyelete alatt állt.