Lázár János már megint utolérné Ausztriát, viszont egy magyar világ felépítésére kérte őt Orbán Viktor

Csütörtökön az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatta Lázár Jánost, az Építési és Beruházási tárca miniszterjelöltjét, megyről a Telex tudósított.

A Telex cikke azt írja, hogy Lázár János, aki az előző ciklusban a mezőhegyesi ménesbirtok irányításáért és a dohányzás visszaszorításáért felelt kormánybiztosként, saját elmondása alapján immár 20 éve parlamenti képviselő. Ez alatt az idő alatt rengeteg ország- és városépítő munkát végzett, a következő időszakra pedig az lesz a célja, hogy létrejöjjön egy olyan országépítő struktúra,

amelynek segítségével Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen 2030-ra.

Végre olyan életszínvonal legyen az országban, amilyet minden magyar megérdemel, most itt a lehetőség utolérni Ausztriát. Infrastrukturális lemaradásunkat úgy szemléltette, hogy Ausztria felől érkezve egy romos volt határőrségi épület az, amelyet először meglátnak a Hegyeshalomnál belépők. Ezt az állapotot az országra nézve 10 év alatt megszüntetné.

 „Azon fogok dolgozni, hogy az országban mindent magyar építészek tervezzenek, és mindent magyar építőipari cégek építsenek, mert engem Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel” – mondta. Ez szerinte nem azt jelenti, hogy a verseny nélküliséget kínálja, hanem az előrelépés lehetőségét. Szerinte a sajtó képviselői korábban mindent elkövettek, hogy őt patás ördögként tüntessék fel a budapestiek szemében; azt a látszatot keltették, hogy ő jönni fog egy kamionnal, felszedi a köveket az Andrássy úton, és elviszi egy csongrádi faluba. Ezzel szemben Lázár állítása szerint Budapestnek nagy híve:

„nem a főváros fog kevesebbet kapni, hanem a vidék az eddigieknél többet”.

„Bárkit szívesen lát egy kávéra bármikor”, de neki a vidék marad az első, a vidékben látja az ország aranytartalékát. Ezért azt szeretné, ha a vidék felzárkózna mindenben Budapesthez. Új építési beruházási modell felállítása is meg fog történni, ennek keretében átszerveznék, hogyan valósítja meg az állam az építkezéseket. Jelenleg cégekbe (például a NIF) van szétszórva minden,

Lázár viszont azt szeretné, ha a minisztériumban képeződne ez a struktúra, mert csak erre van ráhatása a választott képviselőknek,

akik szerinte jelenleg fel sem tudják sorolni, kik a vezetői azoknak a nagy cégeknek, amelyek ezermilliárdos portfóliókról hozzák a döntéseket.  Az ülés végén a bizottság szavazott: 13 igen, 1 nem (Dávid Ferenc, DK) és 3 tartózkodás mellett a képviselők támogatták a jelölt miniszterré kinevezését.

Lázár János egyébként Facebook-oldalán mutatta be csapatát, akik között Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal jelenlegi vezetője is ott van, ő lesz a Lázár vezette minisztérium közigazgatási államtitkára. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és politikai államtitkár lesz. Nagy Bálint, Keszthely korábbi polgármestere a beruházásokért, míg Lánszki Regő az építésügyért felel majd. A csapat tagja még Kozma Dávid és Krakkó Ákos is.

Fotó: Lázár János / Facebook