Mik egy parkgondozó feladatai? (X)

Sok érdekes szakmát, részszakmát lehet elsajátítani ma hazánkban – akár online keretek között is. A felnőttképzési intézmények sorra hirdetnek minden nagyobb városban tanfolyamokat, érdemes utánajárni, mi hol indul.

A TanfolyamGURU.hu oldalán parkgondozó képzés is található a mezőgazdaság és erdészet szakmacsoporton belül, a legtöbb megyeszékhelyen fogadják a jelentkezőket – például Szombathelyen, Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Egerben, Pécsett és Miskolcon is.

De mit is csinál pontosan egy parkgondozó? Kinek éri meg jelentkeznie? Ennek jártunk utána.

A parkgondozó feladatai

Sok szép park található szerte az országban, azonban ezek művelése nagy szakértelmet igényel. Nem elég megtervezni, milyen virágok, fák kerüljenek beépítésre, tudni kell a dísznövények jellemzőit, és azt is, melyiket hogyan kell ápolni. A feladatot pedig végre is kell hajtani: rendszeresen öntözni a pázsitot, gyomlálni a virágoskertet, odafigyelni a fák növekedésére, ősszel a falevelek eltakarítására.

Pontosan ezt csinálja egy parkgondozó, aki szakszerűen bánik a növényekkel és a rábízott területtel. Sajnos nem sokan értenek hozzá, hogyan is kell egy ápolt parkot kialakítani a város közterületein. Pedig nem egy esetben a szép park vonzza a turistákat, szívesen időznek a településen, ha van ott olyan zöldterület, ahol le lehet ülni egy kicsit, nézelődni, nyugodtan elnyalni egy fagyit, netán szelfiket készíteni.

A parkgondozónak nagy a felelőssége e tekintetben: az ő munkája nyomán jön létre az a zöldterület, amely a városközpont szívében megnyugtató látványt nyújt, csalogatóan hat.

A tanfolyamon mindent megtanítanak

Ahhoz azonban, hogy egy város ilyen szép kis részt alakíthasson ki, parkgondozókat kell alkalmaznia. Ez a részszakma megszerezhető felnőttképzési intézmények által is, közel fél év alatt meg lehet tanulni mindent.

A jelentkezéshez nem kell érettségi sem, alapfokú végzettséggel is be lehet iratkozni. A legtöbb helyen az elméleti órákat online tartják, csupán a gyakorlat helyszínén kell személyesen megjelenni.

Ha van azonban igény nagyobb létszámú képzésre, a tanfolyamszervezők vállalják, hogy az adott településen oktatnak. Mindig van mód személyes konzultációkra is, így senki sem fog “elveszni”, lemorzsolódni a 6 hónapos képzés során.

Hogyan lehet jelentkezni a képzésre?

A TanfolyamGURU.hu oldalán minden hasznos információ megtalálható ezzel kapcsolatban. A parkgondozó egy részszakma, tanúsítványt adnak a végzetteknek. Aki szeretne államilag elismert bizonyítványt is, annak egy vizsgaközpontban is le kell vizsgáznia, de az oktatók erről részletesen tájékoztatnak mindenkit.

A parkgondozó végzettséggel külföldön is lehet munkát vállalni, ott is nagy a kereslet mezőgazdasági szakemberek iránt. Az ügyes kezűek nemcsak a növények ültetésében jeleskedhetnek, de akár kerti lugasok, pergolák kialakításában is részt vállalhatnak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy város élhetőbb legyen, így a parkgondozók munkájára igen is nagy szükség van!