Az elektroncsöves erősítők nem csupán szimpla audiokészülékek! (X)

A zenehallgatás valakinek kimerül csak annyiban, hogy a háttérben halkan szól valami dallam, miközben a mindennapi teendőit végzi, és csak az a célja, hogy megtörje a csendet.

Viszont aki audiofilnek vallja magát, annak a zenehallgatás nem csupán egy komoly hobbi, hanem egyenesen egy életérzés. Persze náluk nem is a háttérzaj szerepét tölti be, hanem szeretnek a dallamra koncentrálni, és teljes átéléssel hallgatni azt, érezni, ahogy a ritmus a testük minden sejtjét átjárja.

Ám ahhoz, hogy a minőség valóban élvezhető legyen, prémiumminőségű berendezésre van szükség.

Az elektroncsöves technológia még 2024-ben is hódít

Egyesek úgy vélik, hogy az elektroncsöves erősítők a múlt század elavult hagyatékai, de tévedésüket mi sem bizonyítja jobban, mint a Stream Audio Synthesis termékeinek kínálata.

Ezt az olasz vállalatot 1992-ben alapította Luigi Lorenzon, és a fő terméktípusuk a már említett elektroncsöves erősítő. A történet érdekessége, hogy apja, az idősebb Lorenzon transzformátorok készítésével foglalkozott már 1961 óta. Családjukban tehát a zene szeretete nem is kérdés, ráadásul igen nagy hangsúlyt fektetnek az érzelmi oldalra is.

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy az ő készülékeik nem csupán szólnak és teszik a dolgukat, hanem élet van bennük, ezáltal úgy tudják átadni a zenében rejlő érzelmeket, ahogy arra más gyártók termékei nem képesek.

A zene csodája

Aki csak felületesen hallgatja a zenét, és nem figyel oda igazán rá, az nem fogja megtapasztalni azt sem, hogy milyen érzelmi katarzis rejtőzhet egy-egy dalban. Pedig a zene képes felvidítani, ha szomorúak vagyunk, megnyugtatni, hogy ha stresszelünk, vagy hatására ki tudjuk adni magunkból az összes fájdalmunkat.

Nem véletlen, hogy a zenészek is ebben a formában fejezik ki az érzéseiket, ha figyelmesen hallgatjuk a szerzeményeket, akkor megérthetjük azt az üzenetet, amit a művész közvetíteni kíván felénk.

S hogy mi köze ennek a már említett Synthesis elektroncsöves erősítőknek? Az, hogy a fentiekkel a gyártó is tisztában van, és az igényes megjelenés mellett a hangzásra is nagy hangsúlyt fektettek.

Hisz aki járatos az erősítők világában, az biztosan tapasztalta már, hogy akadnak olyan berendezések, melyek bár műszakilag teljesen rendben vannak, de mégis hiányzik belőlük valami. Mintha nem lenne elég “élet” abban, ahogy szólnak. Ám az olasz márka termékeire ez egyáltalán nem jellemző.

Egy prémium elektroncsöves erősítő valóságos mérnöki csoda

Habár napjainkban sokan a modern félvezetős készülékeket választják, mégis szép számmal akadnak olyanok, akik szerint a csöves erősítők az igaziak.

A különbség a hangzásban is észrevehető, ugyanakkor megvan annak a varázsa, amikor a bekapcsolást követően a csövek szép lassan bemelegednek, majd haloványan felizzanak, miközben a zene is egyre teltebbé, kifejezőbbé válik. A hangok átjárják a testünk minden sejtjét, mi pedig egyszer csak azt vesszük észre, hogy a testünk egy ritmusra jár a dallammal.