Hogy néz ki a napelemek életciklusa? Megtérül? Megéri rájuk beruházni? (X)

Mivel Európa-szerte rohamtempóban terjednek a megújuló energiatermelési formák, érdemes lehet beszélni a napelemek életciklusáról. Főleg, hogy még olyan, napsütés szempontjából kevésbé kedvező területeken is, mint az Egyesült Királyság, jelentősen nőtt a termelés az utóbbi években. Már ez is mutat valamit, de nézzük meg mindezt közelebbről!

A napelemek száma rohamtempóban nő Európában

Németországban már 2020-ra a villamosenergia-ellátás 10,5%-át napelemek adták. De még a kevésbé napos Egyesült Királyságban is egy év alatt 26%-kal bővült a napenergia-termelés, ami óriási növekedést jelent.

Lakossági és céges oldalról is egyre többen választják idehaza is ezt a környezetbarát megoldást. A hazai cégek számára a legjobb döntés, ha az EnergyHubtól energetikai auditot kérnek, mert így szakértői véleményt kaphatnak arról, hogy ezzel és egyéb fejlesztésekkel miként tudják csökkenteni az energiafelhasználást.

A lakossági oldalról voltak és lesznek is napenergiát támogató pályázatok. De ezzel párhuzamosan a hazai médiában sok esetben a paksi atomerőmű bővítéséről több szó esik, és nem mindig tüntetik fel ezzel szemben jó színben a napelemeket. Már csak ezért is érdemes megvizsgálni, hogy hogy néz ki az életciklusuk és a megtérülésük.

Energia megtérülési idő a napelemeknél

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a napelemek megtérülési idejét az életciklusuk alatt, először is meg kell nézni, milyen energiaigénye van az előállításnak, felszerelésnek, működésnek, a leszerelésnek és az újrahasznosításnak.

A napelemek életciklusában felhasznált energia körülbelül 92%-ára addig van szükség, amíg előállítják, a helyszínre szállítják és felszerelik őket. A működéshez minimális mennyiségű energiára van szükségük, így a maradék 8%-ot főleg a leszerelés és az újrahasznosítás teszi ki.

Egy 2013-as tanulmány szerint az élettartam alatt szükséges energiaigény 2–6 év alatt térül meg egy napelemes rendszer esetén, ha a kontinentális éghajlati övet nézzük. Ha régiókra vetítve nézzük meg ezt az adatot, akkor Németországban 2,5–4 évről, Dél-Európában 1,5–2,5 évről beszélhetünk.

Napelemek megtérülési ideje az emissziókat is figyelembe véve

A napelemes rendszerek megtérülési idejét vizsgálhatjuk az emissziókat is figyelembe véve. Ilyenkor az üvegházhatású gázok kibocsátását (az egyszerűség kedvéért) CO2-ekvivalens értéken hasonlítjuk össze. Ezzel lehet a különböző üvegházhatású gázok kibocsátását is összehasonlítani, ugyanis egy életciklus során nem csak egyfajta kerül ezek közül kibocsátásra.

Bár ezek alapján már valamivel megnő a napelemek megtérülési ideje, de itt is nagy a szórás, mert nagyban függ a végeredmény az alapanyagok előállítási körülményeitől. Azonban általánosságban elmondható, hogy még így is 10 év alatt marad a megtérülés ideje.

A fenti adatok alapján elmondható, hogy minden számítási mód szerint pár éven belül, de bőven a napelemek élettartamát megelőzően megtérül egy ilyen beruházás.