Laprugó pótkocsira? Egyáltalán miért van rá szükség? (X)

A kisebb és a nagyobb teherautók számára is kifejezetten fontos a stabilitás. A mindennapos közlekedés során is igaz ez, de ha éppen nagy terheket szállítanak, akkor még inkább szükség van minden olyan eszközre, ami hozzájárul a biztonságos és stabil haladáshoz. Ebben segítenek a laprugók is, amelyek pótkocsira is elérhetőek.

Egyszerű, de nagyszerű eszköz

A laprugó beszerzése ma már egyszerűen megoldható a Weber Autotechnik oldaláról. Ma már többféle kialakítással is találkozhatunk. Olyan speciális eszközök is vannak, amelyeket például HW 80 IFA pótkocsira is fel lehet szerelni. Ezek a laprugók kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy az egyedi igényeknek is megfeleljenek, amire az adott HW8011 járműtípusnak szüksége van. Mind a teherautónak, mind a pótkocsinak jól jön a plusz stabilitás.

A laprugó ránézésre egy nagyon egyszerű eszköznek tűnik. A működése is az, de a hatása annál nagyobb az egész járműre, valamint annak vezethetőségére. Ahogy a teherautó és a pótkocsi mozog, a futómű is megállás nélkül ki- és berugózik. Ennek következtében a laprugó két vége közötti távolság is változik, továbbá az eszköz íveltsége is. Ahogy az eszköz mozog, meghajlik, úgy nyeli el az energiát és képes csillapítani a lengési hatást.

Kanyarodás közben segít az úton tartani a járművet, a plusz súly, a szállítmány nem fog akkora terhet jelenteni a sofőr számára. Sima, egyenesen történő haladás során, ha fékezünk, akkor is növeli a teherautó stabilitását, mivel elnyeli az energiákat. Laprugó nélkül sokkal lassabban tudnánk haladni, valamint kanyarodás közben nehezebb lenne úton tartani a járművet.

Mondanunk sem kell, hogy ennek az eszköznek a használata megkerülhetetlen, egyenesen balesetveszélyes lenne az, ha nélküle indulnánk útnak.

A laprugók már évtizedek óta velünk vannak, de a fejlődés ma sem állt le

A mai teherautók többsége még mindig klasszikus trapéz laprugót használ, de már megjelentek a modernebb kialakítások is. Ilyen például a parabolikus eszköz, aminek a súlya 30–50%-kal kevesebb, de ugyanakkora terhelést képes elviselni, mint a többi társa.

A felhasznált anyagok esetében is megindultak a változások. Tesztfázisban vannak például a műanyag kompozitok is, amelyek igazi innovatív megoldásnak számítanak. Még évekre vagyunk attól, mire mindennaposak lesznek, de az irány kifejezetten bíztatónak mondható.

Figyeljünk oda a kompatibilitásra!

Minden egyes modellnek és pótkocsinak más laprugóra van szüksége. Méretben, kialakításban, csatlakozásban. Ezért sem szabad elkapkodni a vásárlást, alaposan meg kell nézni, hogy mégis melyik termék milyen járművekkel kompatibilis.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel, akinek a segítségével a lehető legjobb laprugót szerezhetjük be, és ezáltal elkerülhetjük a kellemetlenségeket is. A beszerelése sem éppen gyerekjáték, ezért fontos a szakszerű tanácsadás.