Mindent a futószőnyegekről (X)

A szőnyeg otthonunk szerves részét képezi, hiszen nemcsak mutatós, hanem praktikus és kényelmes eleme is a háznak. Nem mindenki szereti, mert nehezebb takarítani, mint a fedetlen padlót, pedig sokkal barátságosabb és otthonosabb lesz tőle az egész lakás.

A nappaliban jól mutat egy szép nagy szőnyeg, amit az ülőgarnitúrához igazítunk, a hálóban és a gardróbban pedig ideális egy bársonyosan puha shaggy szőnyeg. A gyerekszoba színes és mintás szőnyegért kiált, míg speciális fürdőszobai típusok illenek a mosdóhelyiségbe.

De mit tegyünk az előszobába, a hosszú folyosókra, közlekedőkbe? Mivel tudjuk lefedni a lépcsőt, hogy azon se fázzon a lábunk mezítláb se? A futószőnyeg tökéletesen passzol ezekbe a helyiségekbe, s mindenhova, ahol keskenyebb, de hosszabb hely áll rendelkezésre. Akár még a konyhaszekrény elé is tehetünk le egy strapabíró darabot, hogy a főzés is örömtelibb legyen.

Futószőnyeg az előszobában

A bejárati ajtó előtt a lábtörlő szabadítja meg a kint felszedett kosztól a cipőnket. Ha belülre is teszünk egy szennytaszító tulajdonságokkal bíró futószőnyeget, akkor a maradék szennyeződéstől is elköszönhetünk.

Ebben az esetben vigyázzunk, hogy ne akadjon meg a szőnyeg az ajtóban, mikor nyitjuk vagy zárjuk. Úgy terítsük le, hogy a bútorokkal se érintkezzen. Sokkal barátságosabb az előtér, ha nem a csupasz padlóra lépünk, hanem kellemes szőnyegre ér a lábunk már akkor, amikor belépünk a házba.

A lépcsőt is fedhetjük vele

A lépcsők egy idő után megkophatnak, elveszíthetik fényüket, ám újraépítésük, kicserélésük költséges lehet. Sokkal gyorsabb és olcsóbb megoldás szőnyeggel borítani őket. Kellemes hangulatot áraszt a feljárónk is, ha puha kárpit fedi a lépcsőket. Erre pedig mi sem tökéletesebb, mint a futószőnyeg!

Arra azonban ügyeljünk, hogy rögzítsük a szőnyeget, különben balesetveszélyes lesz. A lépcső máris nem olyan rideg, és nem is hideg, nyugodtan felmehetünk az emeletre is mezítláb. Legalább nem hordunk fel semmiféle szennyeződést sem.

Futószőnyeg készen vagy méterben?

A Szőnyeg textil webáruház nemcsak készre vágott futószőnyeget, hanem méterben kapható típusokat is kínál. Ez utóbbiaknak nagy előnye, hogy a saját igényeinkhez, és a helyiség adottságaihoz méretezhetjük a szőnyeget.

A méterben kapható modellek szélessége adott, de az is többféle lehet. Hosszúságát mi határozzuk meg, s ilyen módon nem kell alkalmazkodni a meglévő méretekhez. Vágathatunk több darabot is, akár különböző méreteket, és a ház különféle pontjain elhelyezhetjük ezeket. Egységes képet fog kölcsönözni az otthonunknak, nagyon rendezett benyomást kelt.

Milyen a jó futószőnyeg?

A futószőnyeg anyagánál lényeges, hogy az alja csúszásgátlós legyen, hiszen egy szűk típusról van szó, ami könnyen elmozdulhat. Onnantól kezdve pedig nem biztonságos, ráadásul nem is mutat szépen.

Az a szerencsés, ha könnyen is tisztítható, hiszen általában olyan helyeken terítjük le, ahol nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Emiatt pedig többször ajánlott kitakarítani, hogy ne tapadjon meg benne a kosz.