Megszavazta a vásárhelyi közgyűlés, pályázhat a város a Wenckheim-kastélyra

„Nekünk a nemzeti tulajdon nemzeti tulajdonban tartása a lényeg!” – mondta Márki-Zay Péter a szabadkígyósi Wenckheim-kastély megvásárlása kapcsán. Hódmezővásárhely polgármestere ugyanis két hete bejelentette, önkormányzatuk kikérte a Békés vármegyei kastély pályázati dokumentációját, hogy megvásárolhassák azt. A város keddi közgyűlésén aztán megszavazták a képiselők – egy tartózkodással és kormánypárti elutasítással – azt, hogy pályázhat a város a történelmi épületre.

A hódmezővásárhelyi polgármester a keddi városházi ülésen az összes önkormányzatot is hasonló lépésekre biztatta. „Fontos, hogy megakadályozzuk azt a hazaárulást, amivel nemzeti kincseinket magánkézbe játsszák át. A kiírt kastélyok felújítására 24 milliárd forint uniós forrást használt fel a kormány, ez is elvész, ha nem akadályozzuk meg a lopást” – fogalmazott Márki-Zay.

Az ülésen az is kiderült, hogy bár az épületet korábban már felújították, a teljes rekonstrukcióhoz még további munkálatokra lesz szükség, ez azonban az önkormányzatnak nem jelentene vállalhatatlanul nagy terhet. „Nem fogunk eladósodni, nem fogjuk túlvállalni magunkat, mert okosabbak vagyunk és nem lopunk!” A polgármester elmondása szerint ennél jobb beruházást jelenleg nem tud elképzelni az önkormányzat számára, gazdasági szempontból is jó döntés a kastély örökbefogadása, véli. A kastély működése jelenleg évente 250 millió forintot kóstál.

A közgyűlésen az is elhangzott, hogy bár a kormányközeli Promenad24 Márki-Zayt azzal gyanúsítja, hogy személyesen szeretné megvásárolni a kastélyt, ez nem igaz, és Hódmezővásárhelyen „csak egy kastélytulajdonost ismernek” – utalva ezzel Lázár János építési és közlekedési miniszterre.

Szél István fideszes képviselő elfogadatlannak nevezte, hogy miközben a közgyűlés költségtakarékossági okokból kulturális intézmények öt hónapos bezárásáról döntött, az önkormányzat át akarja venni egy a várostól több mint 70 kilométerre található kastély fenntartását és működtetését 30 évre. Szerinte az előterjesztés semmilyen üzleti tervet, hatástanulmányt nem tartalmaz arról, ez mekkora anyagi terhet jelent majd a városnak, milyen hitelfelvételre lesz ehhez szükség.

A Lázár Jánoshoz köthető „kastélytörvény”, vagyis a magyar kastélyok privatizációja országosan is nagy vitákat váltott ki korábban, Novák Katalin ex-köztársasági elnök többször is visszaküldte normakontrollra azt. A javított változatot végül idén júniusban fogadták el a Parlamentben. Ezen törvény adott lehetőséget arra, hogy augusztusban több, műemléki védelem alatt álló épület is felkerüljön az eladási listára, köztük az Alföld egyik legszebbjeként emlegetett szabadkígyósi Wenckheim-kastély is.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Szegedtől 100 kilométerre található szabadkígyósi Wenckheim-kastélyhoz 2023 tavaszán mi is ellátogattunk egy riport kedvéért, mivel az épületet bár több mint hárommilliárd forintból felújították nemrég, felröppent a híre, hogy a falak már vizesednek, a pedig vakolat málik.

A kastélyt 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján építették historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusban. A korabeli beszámolók szerint az ország legszebb és legkényelmesebb kastélya volt, amelyet a kor legmodernebb technikai vívmányaival szereltek föl. Az épületet a második világháború után államosították, majd mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolát helyeztek el benne. Műemléki helyreállítása 2019 és 2022 között történt meg a Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 3,2 milliárd forint hazai és uniós forrásból, írja az MTI.