Hódmezővásárhely lecsapna a gyönyörű Wenckheim-kastélyra

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere pénteken délután bejelentette, hogy önkormányzatuk kikérte a Békés vármegyében található Wenckheim-kastély pályázati dokumentációját. A nemrég elfogadott kastélytörvény értelmében ez lehetővé tenné, hogy a kastély tulajdonjoga az önkormányzathoz kerüljön.

A polgármester reagált egy helyi kormányközeli lap, a Promenad24 cikkére, amely azt állította, hogy Márki-Zay Szabadkígyósra látogatott a kastély miatt, és akár magántulajdonba is veheti azt – a polgármester ezt határozottan cáfolta, majd egy füst alatt bejelentette, hogy az önkormányzat valóban igényt tart az épületre, hogy az ne kerüljön magánkézbe.

Márki-Zay szerint a cél az, hogy az állami forrásokból felújított kastély közösségi tulajdonban maradjon, és amennyiben valaki, például Lázár János vagy Tiborcz István, a kastélyt használni szeretné, azt tisztességes módon, saját pénzből tegyék. Emellett arra buzdította a polgármestereket, hogy tegyenek hasonló lépéseket a közvagyon megóvása érdekében.

A magyar kastélyok privatizációja nemrég került napirendre, és augusztusban a Szegeder is beszámolt arról, hogy több, műemléki védelem alatt álló épület került az eladási listára, köztük az Alföld egyik legszebbjeként emlegetett szabadkígyósi Wenckheim-kastély is.

A kastély eladásáról szóló döntés, illetve a kastélytörvény változásai komoly vitákat váltottak ki, és felvetődött a kérdés, hogy a történelmi jelentőségű épületek közvagyonból eladása mennyire indokolt, illetve milyen szerepet játszanak a politikai érdekek a döntéshozatalban.

A mostani fejlemények szoros összefüggésben állnak a korábbi vitákkal, mivel Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester éppen ezen törvények adta lehetőséggel kíván élni, hogy a kastély köztulajdonban maradhasson, és ne kerüljön magánkézbe.

A Szegedtől 100 kilométerre található szabadkígyósi Wenckheim-kastélyhoz 2023 tavaszán mi is ellátogattunk egy riport kedvéért, mivel az épületet bár több mint hárommilliárd forintból felújították nemrég, felröppent a híre, hogy a falak már vizesednek, a pedig vakolat málik.