Lebontják az ártérbe épült mártélyi fa játszóteret, amit Lázár idejében még kalandparknak neveztek

A Hódmezővásárhelytől 10 kilométerre lévő, de a városhoz tartozó mártélyi kalandparkot tavaly még felújították, de alig egy évvel a rekonstrukció után, idén már ki sem nyitott, és hamarosan teljesen el is fogják bontani. A hódmezővásárhelyi önkormányzat éveken át milliókat költött a kalandparknak nevezett játszótér fenntartására, és bár első ránézésre tényleg egy mezei játszótérről van szó, mégis belépőt kértek a látogatóktól. Akár játszótér, akár kalandpark, a lényeg, hogy bezárják és lebontják.

Tavaly a vásárhelyi városházi sajtó még teljes felújításról számolt be, ma már csak karbantartásról beszélnek, Márki-Zay Péter városvezetése szerint sosem volt igazi felújítás, csak egy kis ráncfelvarrás.

A játszótér bezárásával egy újabb, jobban elhelyezett és fenntartható játszóteret terveznek építeni Mártélyon, amely megfelel az uniós szabályoknak. Azonban a történet rávilágít arra, hogy a korábbi vezetés éveken át milliókat költött egy létesítményre, aminek nem biztos, hogy sok létjogosultsága volt.

Még 2009-ben, Lázár János polgármestersége alatt nyílt meg a park egy 50 millió forint értékű turisztikai fejlesztés részeként a mártélyi tájvédelmi körzetben, az összeg egyik felét önerő, másik felét uniós támogatás adta. A korabeli dokumentumok alapján maga Lázár nyitotta meg a helyet, ami a vásárhelyi Fideszhez közeli portál, a Promenad24 szerint éveken keresztül népszerű is volt a családok és gyerekek körében, azonban az utóbbi hat évben szerintük a városvezetés elhanyagolta a karbantartását.

„Ez egy sima játszótér, ahova odaraktak 2-3 embert, hogy belépőjegyeket szedjenek, semmi kalandpark nincs benne” – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a mártélyi létesítmény bezárásáról a Szegedernek. Szerinte a kalandpark hallatán arra asszociálnak a legtöbben, ahol sisakot kell felvenni, és egy heveder és karabinerek segítségével kell a magasban mászni, de itt ilyenről szó sincs.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Hódpress 2023 májusában teljes felújításról számolt be az évekkel ezelőtt ingyenessé tett park kapcsán. „Nyitás előtt a vásárhelyi önkormányzat teljes felújítást végzett, a kalandpark idei felülvizsgálata több hiányosságot és hibát tárt fel” – írták akkor, majd felsorolták, hogy a munkálatok során a játszóelemeken teljes tartóoszlopokat, elkorhadt, elrepedt főbb szerkezeti elemeket cseréltek, és a jogszabályi változásoknak megfelelően egy-két helyen átalakítást is végeztek, a festés mellett pedig új homok is került a játszóelem alá.

„A kalandpark mától egészen október közepéig 0–24 órában nyitva tart, s csak a nevében kalandpark, az eszközök játszótér-minősítést kaptak, ezért lehet folyamatosan nyitva” – mondta tavaly Hepp Diána, a vásárhelyi városüzemeltetési csoport ügyintézője a portálnak.

Gyöngyösi Ferenc, Hódmezővásárhely alpolgármestere azonban nem tudott teljes felújításról, 2024 augusztusában a Délmagyarnak azt nyilatkozta, hogy csak egy nagyobb léptékű karbantartás történt. „A kalandpark állapotán tavaly javítottunk, akkor még éppen megkaptuk a minősítést, de azóta ismét kint volt a víz. Idén már nem adtak minősítést erre a játszótérre. Gazdaságilag már nem éri meg az újabb felújításokat elvégeztetni” – nyilatkozta a portálnak.

Márki-Zay Péter szerint is csak átnézték és karbantartották a tavaly játszótérré minősített létesítményt akkor, ami csupán egymillió forintjába került a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak.

„Ami még felháborító, az a felelőtlenség. Rosszul építették meg, egy ártéri gödörbe, ahol értelemszerűen minden évben áll a víz. Ráadásul fából készültek a játszótéri elemek, és mivel a fa közvetlenül a talajban volt, így nem tudott kiszáradni, és szétrohadt” – vázolta Márki-Zay a problémát.

Az önkormányzat szerint 2020-ban járt le a fenntartási kötelezettségük, ennek ellenére a következő években folyamatosan újítottak rajta, hogy használható legyen, a városi sajtóosztály szerint hasonlóan egymillió forintos nagyságrendű összegeket költve rá időről időre.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az európai uniós szabályok időközben szigorodtak, ami újfent problémát okozott, mert ezeknek a polgármester szerint már újkorában sem felelt volna meg a kalandpark. Idén augusztusban aztán az önkormányzat fokozatosan elkezdte a bontását, de Márki-Zay szerint nem ez a prioritás, mert sok egyéb munkájuk is van a szakembereknek.

Nemrégiben arról jelentek meg hírek, hogy a kalandpark helyére egy 20 millió forintos fejlesztést terveznek. Márki-Zay már azt mesélte a Szegedernek, hogy ez nem a kalandpark helyén lesz, hanem egy másik mártélyi játszóteret fognak bővíteni, ami frekventáltabb helyen található, és jelenleg is megfelel az uniós szabványoknak. Ez a játszótér a vízszinthez képest is magasabban van, elemei sem fából készültek, hanem fémből, így a víz sem veszélyezteti a működését.

A polgármester a Facebook-oldalán is reagált a kalandparkkal kapcsolatban.

„Annak idején uniós pályázati pénzből épült, láthatóan a cél a pénz elköltése, és nem a gyerekek minőségi szórakoztatása volt”

– fogalmazott. A 20 millió forintba kerülő új létesítményre a pályázatot már másodjára írták ki, mivel az első körben a győztest a versenytársa szellemi tulajdonra hivatkozva megtámadta, így az önkormányzat eredménytelenként zárta le a pályázatot.

Így idén az a kellemetlen helyzet állt elő, hogy a játszótér már bezárt, a másik fejlesztése meg még nem készült el. Az önkormányzat szerint az egykori mártélyi kalandpark bezárásának nincs nagy jelentősége a helyi közösségi életre, számos látnivaló és szórakozási lehetőség található így is a helyszínen, mint például az ingyenes szabadstrand, a SUP-kölcsönzés, az ártéri tanösvény, illetve megfizethető vendéglátóegységek is vannak Mártélyon.

Kérdéseinkkel kedden megkerestük Lázár János egykori hódmezővásárhelyi polgármestert, jelenlegi térségi országgyűlési képviselőt és közlekedési minisztert, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt levelünkre.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.