Jövőre nyit a hódmezővásárhelyi McDonald's a cég ígérete szerint

Csütörtökön a VTV Időben című műsorában ejtette el azt az információt Márki-Zay Péter, hogy megszületett a döntés a vásárhelyi McDonald's kapcsán, a cég ígérete szerint jövőre megnyitnak.

A műsorban a vásárhelyi polgármester azt fejtegette, hogy szerinte a cég – amelynek hazai üzleteit 2019-ben vásárolta fel a NER-közeli Scheer Sándor – szándékosan húzta az időt, valószínűleg Lázár Jánosnak akartak kedvezni ezzel. Ahogy azt is megemlítette, hogy Makón előbb épült McDonald's, aminek 2022 végi átadóján a Szegeder is ott volt. Tény, hogy akkori beszédében a nagy fölénnyel újraválasztott polgármester, Farkas Éva Erzsébet hálát adott a támogatásért Lázár Jánosnak.

Az már hosszú évek óta téma a hódmezővásárhelyi közéletben, hogy vajon lesz-e McDonald’s étterme – a Hódtói pihenőpark és az Aldi mögötti telket már 2021-ben megvették a városnak vagy sem. A témát még a helyi jobboldal is gyakran használta fehér kesztyűként, amit időnként a városvezetés arcába dobhat, írtuk tavaly. Márki-Zay Péter már akkor is Lázárt sejtette az ügy mögött, a kormányzati szereplők viszont tagadták, hogy bármiféle ráhatásuk lenne.

Csütörtöki interjújában Márki-Zay kitartott amellett, hogy ez egy politikai döntés volt a McDonald's részéről. Most viszont azt látja, gőzerővel lépnek, és ígérik, jövőre meg is nyitnak a megyei jogú városban. Márki-Zay szerint „bár korábban volt olyan vezetése is a városnak, aki nem akarta őket ide egyáltalán, mivel azt mondták, Vásárhely egy slow city, egy cittá slow, és ne legyen gyorsétterem”, ők nem akadályozzák a beruházást, mivel igény van rá helyben, és munkahelyeket is hoz.

Arról is beszélt a polgármester a műsorban, hogy szeretnék, ha Vásárhelyet és Szegedet nem két külön területegységben kezelné a kormány, mint ahogy most, hanem úgy, mint egy térség és régió. Navracsics Tibor is beszélt több konferencián arról, hogy a településalapú támogatásról szeretnék még jobban áttenni a hangsúlyt a térségalapú támogatásokra.

Ez leginkább a BYD Szegedre települése miatt lehet fontos. Márki-Zay szerint ugyanis Vásárhelyen is tárgyaltak már az elmúlt hetekben befektetőkkel a BYD-hoz kapcsolódóan, és úgy véli, emiatt is indokolt a két várost egy régióként kezelni. Hamarosan találkozik és erről is tárgyal majd Szeged polgármesterével, Botka Lászlóval, de Algyő, Szentes, Csongrád vezetőjével is beszélt már a választások óta erről.

Márki-Zay bízik abban, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel jól együtt tudnak működni a jövőben is, és várost sem érheti politikai alapon hátrány a központi támogatásoknál. Mint mondta, bár válaszátsi eredményéhez gratulált neki Lázár János SMS-ben, arra már nem reagált a miniszter, hogy szeretett volna találkozni vele az országbérlet vásárhelyi elfogadása kapcsán.