Motorosok és kutyasétáltatók tettek tönkre madárfészkeket Vásárhelyen

Vélhetően motorosok és kutyasétáltatók zavarták meg a vásárhelyi téglagyári tavak homokszigetein költő gulipánokat, sőt tettek tönkre fészkelőhelyeket – írja a Délmagyar.

Azt, hogy szándékos vagy akaratlan rongálás áldozatai lettek a Téglagyári-tavak homokszigetein fészkelő madarak, nem tudni a lap szerint. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület önkéntesei már az elmúlt években is igyekeztek óvni a víz alól felbukkanó természetes zátonyokat, és fészkelésre csábítani minél több védett partimadár fajt. A szigeteken végül nem egyszer rekordszámú gólyatöcs költött és repített fiókákat sikeresen. 

De sajnos nincsenek mindig biztonságban. Molnár Ádám, a civil szervezet elnöke elmesélte a Délmagyarnak, hogy amikor az aszály miatt bukkantak felszínre a homokszigetek, sokan a kihelyezett figyelmeztetés ellenére is bejártak a zátonyokra. Az óvatlan kirándulók, fotózkodók ártottak a költő pároknak, a fiókáknak. A természetvédők ekkor belátták, nem szándékos a károkozás, az alig észrevehető fészkek ugyanis szinte beleolvadnak a környezetbe. 

Molnár Ádám elmondta azt is, hogy a környéken a téglagyári tavakhoz hasonló szikesek többsége kiszáradt, így a vásárhelyi terület a vízimadár állomány mentsvára. Azt sem árt tudni, hogy némely vonuló faj egy-egy példányának természetvédelmi értéke 250 ezer forint.