Csaknem 50 százalékkal többen kerestek ingatlant a vármegyében múlt hónapban, mint egy évvel előtte

Továbbra is kiugró az érdeklődés a Csongrád-Csanád vármegyei eladó ingatlanok iránt – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Márciusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, a kínálat viszont nem tartott lépést a kereslettel, éves összevetésben 10 százalékkal kevesebb eladásra szánt lakóingatlan került a piacra.

A bővülés Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is jelentős, 22–28 százalék körüli, míg a feladott hirdetések száma 2 százalékkal esett vissza. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas vármegyében bár több lett az eladó lakóingatlan, a kereslet itt is megnőtt. 

„Az év elején látott 20 százalék körüli az éves szintű keresletnövekedés valamennyire mérséklődött, de még mindig jelentősnek mondható” – közölte Balogh László, aingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az országos kereslet 16 százalékkal növekedett a múlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

A szakértő szerint a friss kínálat csökkenése a munkaszüneti napokkal járó nemzeti és húsvéti ünnepi időszakoknak is köszönhető. „Az érdeklődések felfutása a tavaszi hónapokban az adásvételek számában is megjelenhet. Márciusban már a csok pluszos vevők is jóval aktívabbak voltak mint január-februárban, így ez az új támogatási forma is hozzájárulhat a lakáspiaci forgalom élénküléséhez” – fogalmazott.