Csökkennek a várólisták a szentesi kórház szájsebészeti ambulanciáján, ígéri az SZTE

Már egy ideje a Szegedi Tudományegyetem részeként működik a szentesi kórház, amelynek szájsebészeti ambulanciáját idén január 1-től az SZTE Arc, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika működteti Dr. Vetró Éva egyetemi tanársegéd vezetésével.

Mint az SZTE közleményéből kiderült, eddig több hónap volt a várakozási idő, ez másfél hónapra csökkent azzal, hogy heti négy napon biztosítanak ellátást az eddigi kettővel szemben. További kapacitásbővítéssel még rövidebb időn, akár egy–két héten belül el tudják látni a betegeket, ugyanis a jelenlegi egy rendelő mellett folyamatban van a második rendelő kialakítása is, ami viszont várhatóan 4–6 héten belül készül el.

A meglévő eszközparkot is bővítették és modernizálták, mondta a közlemény szerint Piffkó József, az SZTE Arc, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Az eddigi gyakorlat szerint hetente két nap volt rendelés. Az a célunk, hogy minden hétköznap, kétszer ekkora kapacitással működő részleget alakítsunk ki.

Mivel a szentesi régióban sokan élnek, és a szájsebészet olyan terület, ahol a következő ellátási lehetőség körülbelül 60–70 kilométerre, Szegeden vagy Kecskeméten vehető igénybe, ezért az SZTE vezetése úgy döntött, hogy a szegedi klinika veszi át és helyben megszervezi a részleg működtetését. 

A betegek akár fogorvosuktól, akár háziorvosuktól vagy más szakorvostól kapott beutaló birtokában foglalhatnak időpontot telefonon a szentesi szájsebészetre. Egy új fogászati röntgengépet is beszerzett az SZTE, amelynek folyamatban van az egyetem radiológiai rendszerébe való integrálása. Ez újabb előrelépés, hiszen nem kell a betegeket elküldeni másik ellátóhelyre, hogy magukkal hozzák a felvételeket. A szentesi rendelőintézetben több fogászati praxis működik, ennek a röntgengépnek a kapacitásait az oda tartozó betegeknek is fel tudjuk majd ajánlan – mondta Piffkó József.

A gyógyítás mellett az oktatás terén is szerepet szánnak a megújult szentesi részlegnek. Azoknak a fogorvosoknak, akik szájsebészeti szakvizsgát szeretnének tenni, a klinikán 6 hónapos, fekvőosztályos gyakorlatot kell elvégezniük. Forgó rendszerben ők is részt vesznek majd a betegellátásban.

Fotó: Sahin-Tóth István / SZTE NKI